Varkentje Valentijn en andere verhalen

Coverafbeelding van: Varkentje Valentijn en andere verhalen

Trefwoord(en)
verhalenbundel
dieren
klassiekers
vriendschap

Genre
voorleesboek

Vanaf
4 jaar

De Amerikaanse Arnold Lobel (1933 – 1987) schreef en illustreerde tal van (meermaals bekroonde) verhalen die keer na keer worden heruitgegeven, telkens in andere samenstellingen.
In deze bundel vind je twee langere verhalen terug, een over Varkentje Valentijn en een over kuiken Piep en tal van kortere verhalen over Bastiaan Big. Het zijn allemaal tijdloze verhalen (oorspronkelijk verschenen in 1967 en later) die blijven boeien. Pareltjes om voor te lezen en om naar te kijken, keer na keer.
Varkentje Valentijn, het liefste varkentje van de hele wereld, zit het liefst in zijn eigen modderwei waar hij lekker in de modder kan wegzakken. Maar als op een dag de boerin in haar poetsfurie de modder opzuigt en het varkentje wast, is hij boos en loopt hij weg…
Piep Klein, het kleine, lieve kuikentje, is niet weg te slaan van haar mama en rijdt het liefst op haar hoofd. Maar op een dag is Piep verdwenen en gaan alle dieren op zoek…
Moeder Big en haar twee kleine biggen, Bastiaan en Amanda, leven gezellig samen en elke dag gebeurt er wel iets.
Bastiaan vindt zichzelf al heel groot en wil heel wat, terwijl de kleine Amanda vaak roet in zijn eten komt strooien. Maar altijd is er mama om de twee met elkaar te verzoenen.
De verhalen schitteren in hun eenvoud. Steeds gaan ze over dieren met menselijke trekken. Wat sterk bijdraagt tot de herkenbaarheid en het inlevingsvermogen van het jonge en oudere (voor)leespubliek. Zij zijn heerlijk om voor te lezen of om zelf te lezen voor jonge lezers. Met een eenvoudig en gevarieerd taalgebruik in korte en gemakkelijk (voor)leesbare zinnen. Zij stralen allemaal een warme gezelligheid uit en spanning en humor gaan steeds hand in hand.
De originele illustraties in fijne kadertjes en lekker ouderwets ingekleurd in zachte tinten, zijn aantrekkelijk en een lust voor het oog van liefhebbers die wegdromen bij retro. Terwijl kinderen van nu ze ook zullen koesteren wegens hun duidelijkheid, herkenbaarheid en lichte naïviteit.
Een dikke bundel heerlijk (voor)lees’voer’ voor groot en klein!

Eric Vanthillo - december 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Arnold Lobel

Illustrator
Arnold Lobel

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2015

ISBN
9789021675046

Aantal pagina's
247

Prijs
€17,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Small Pig a.o.

Vertaler(s)
diverse