Van twee vikingen

Coverafbeelding van: Van twee vikingen

Trefwoord(en)
vikingen
mythen
avontuur
verhalenbundel

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

“Er waren eens twee Vikingen in Noordland, een tweeling in hetzelfde uur geboren, die wilden met een drakenschip naar zee…” Dat was hoe papa elke keer begon met een verhaal wanneer hij in de sloep zat met Luuk en Lars, die ook een tweeling waren.
Zo begint het verhaal over Luuk en Lars, die we ook mochten ‘ontmoeten’ in hun eerdere avontuur ‘Van twee ridders’.
Ook deze keer hanteert Dros een raamverhaal over een vader en zijn twee zonen die graag met hun tweetjes naar zee zouden willen zeilen met hun boot. Daar zijn ze echter nog te klein voor. Als ze de kans zien, grijpen ze die. Maar het loopt slecht af. Gelukkig is de vader er om hen te redden. En zijn stoere Vikingverhalen brengen soelaas.

Drie heldhaftige Vikingverhalen lopen door die realiteit heen: over Wodan de allergrootste Vikinggod en zijn zoon de sterke Donar, god van de donder, met zijn hamer altijd bij zich. Als die op een keer in de handen van de valse koning IJsreus komt, loopt het mis. Want hij wil de mooie Freya, de godin van de zomer, als bruid. Met de hulp van de slimme reus Loki slaagt Donar erin om Freya te redden uit de handen van IJsreus.
In het tweede verhaal zijn Donar, Loki en de mens Thjalfi verdwaald in het bos. Zij belanden in het kasteel van de bergreus die hen vergezelt naar het kasteel van de bergkoning.
Daar start het derde verhaal. Waar zij de bergkoning aan tafel zien zitten met rondom hem 10 gasten. Om mee aan tafel te mogen schuiven moeten zij zich bewijzen en onmogelijke proeven afleggen.
Een hele bundel leesvoer waarin realiteit en ‘het hier en het nu’ zich vlot afwisselen met de geschiedenis via heldhaftige mythen. Dros weeft de verhalen vakkundig in elkaar en houdt je met haar vlotte pen met gemak in haar ban. Zij zit om geen woord verlegen en mengt vakkundig verschillende schrijfstijlen met elkaar. De realistische verhalen vertelt ze in vlotte prozastijl, terwijl zij de Vikingverhalen beschrijft in verzen alsof het liederen waren die roeiers van de galleien aanporren.
Zo bewijst zij zich weer als meester-verteller die graag oude verhalen opvist en -frist.
Geelen zet zich ook hier weer tekenend aan haar zij en versterkt de verhalen met overdonderende illustraties. Hij mengt even vakkundig verschillende tekenstijlen met elkaar, waardoor de verschillende verhaallijnen ook visueel duidelijk worden. Zowel zijn realistische prenten als zijn afbeeldingen bij de sagen zijn verbluffend en imposant. Maar nog opvallender zijn de houtsnedes. Bijzonder hoe hij zichzelf weer weet uit te vinden met deze nieuwe techniek die perfect klopt bij het ruwe bestaan van de Vikingen.
Tot slot een meer dan verdiende pluim voor de verzorgde en efficiënte vormgeving van Brigitte Slangen en het grote formaat van dit boek (37cm x 25cm) waardoor het geheel bewondering en respect afdwingt.

Eric Vanthillo - januari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Imme Dros

Illustrator
Harrie Geelen

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2019

ISBN
9789045123745

Aantal pagina's
78

Prijs
€18,99