Van twee ridders

“Er leefden lang geleden eens twee ridders. Een tweeling, in hetzelfde uur geboren. Ze woonden op een berg in een kasteel…”
Zo begon papa elke avond een verhaal voor zijn twee zonen, ook een tweeling: Luuk en Lars. Die waren onlosmakelijk met elkaar verbonden en speelden voortdurend samen stoere ridders. Maar dan, op de dag dat papa’s nieuwe auto kwam… Papa, mama en Lars gingen een proefritje maken. Luuk mocht niet mee want hij was gestraft. Tante Tess paste op hem. Een ongeluk veranderde heel het gezinsleven. Papa en mama lagen in het ziekenhuis en moesten daarna nog naar het verpleeghuis. Maar Lars was er erger aan toe. Hij lag bewusteloos en alleen in het ziekenhuis tussen rare apparaten die hem verbonden met vele slangen. Een en al geflikker en gezoem. Daar moest ridder Luuk iets aan doen…

Dros schreef dit aangrijpende verhaal hoogst eenvoudig maar o zo doordacht. Zij weet perfect de emoties en het voelen van de personages – en vooral van Luuk – te vatten in en tussen de korte zinnetjes die het verhaal een stevig ritme meegeven. Haar schrijfkunst is er een van schrappen: enkel de essentie geeft zij weer. Maar daartussendoor vermoed en voel je zoveel meer.
Knap hoe zij het verhaal opbouwt, hoe zij de spanning opdrijft en hoe zij je als lezer doet meeleven met het hoofdpersonage. En hoe zij tot slot het verhaal perfect weet af te ronden.
Tegelijkertijd vertelt Geelen zijn interpretatie van het verhaal in gulle prenten die rijkelijk je verbeelding prikkelen. In een combinatie van stiften en waterige kleuren schildert hij intuïtieve taferelen die je aandacht opeisen en die je doen wegdromen. Mooi hoe de taferelen doorlopen op elke pagina, alsof zij één lange fries vormen die het verhaal voortstuwt. Ook knap hoe deze fries in zijn geheel gevat zit tussen een illustratieband boven en onder, waarin de illustrator vele details verwerkt die het geheel suggestief versterken.
Zoals we gewend zijn van de tandem Dros – Geelen is het deze keer ook weer meer dan raak. En dat in een groot formaat prentenboek waar je niet omheen kan.
Een terechte aanrader!

Bekroond met een Zilveren Penseel 2019.

Eric Vanthillo - november 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Imme Dros

Illustrator
Harrie Geelen

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2018

ISBN
9789021414331

Aantal pagina's
54

Prijs
€16,99