Van kop tot teen met…

aanrader Coverafbeelding van: Van kop tot teen met…

Trefwoord(en)
poëzie
creativiteit
schrijven

Genre
hobby

Vanaf
14 jaar

In 2018 verscheen een eerste bundel in de reeks ‘woorden temmen’: ’24 uur in het licht van Kila & Babsie’, een originele en werkzame poëziebundel vol inspiratie.
Nu is er het tweede poëzie-doe-boek in deze reeks, waarin dichter/performer Charlotte Van den Broeck en literatuurwetenschapper Jeroen Dera de lezer uitnodigen (en prikkelen) tot het beleven van poëzie. Dit aan de hand van diverse Nederlandse gedichten en inspirerende opdrachten die daaraan gekoppeld zijn.
De gedichten/dichters zijn verscheiden: Han van der Vegt, Delphine Lecompte, Hugo Claus, Peter Verhelst, Lucebert, M. Vasalis, en vele anderen. 30 in totaal. Op de bijgevoegde boekenlegger vind je nog 2 gedichten, 1 van elke maker.
Het uitgangspunt van de makers is hoe hun eigen liefde voor poëzie ooit begon: “Het deed iets met hen”. Iets dat je niet alleen met je hoofd beleeft, maar met je hele lichaam. Met al je zintuigen en sensaties.
Dit originele en onderbouwde uitgangspunt nemen ze heel letterlijk: elk gedicht is gekoppeld aan een lichaamsdeel: ‘Zeg me’ van Arjen Duinker aan de stembanden, ‘Een zachte genezing’ van Jotie T’Hooft aan de buik, ‘Ademloos’ van Delphine Lecompte aan de longen, enzovoort. Een meer dan originele benadering, die in de inhoudstafel vooraan aantrekkelijk wordt weergegeven als een DNA-streng.
Bij elk gedicht schrijven de makers hoe zij het bepaalde gedicht beleven of ervaren. Persoonlijk en verhelderend voor de lezer. Daarna volgen telkens verdiepende doe-opdrachten, gekoppeld aan een actie: lezen, denken (reflecteren), doen, weten, schrijven en meer.
Een originele nieuwkomer in deze reeks, alweer boordevol inspirerende opdrachten die helder verwoord en kant-en-klaar uitvoerbaar zijn.
De uitgave zelf oogt speels en aantrekkelijk. De schuine afsnijding valt meteen op, maar ook de totale vormgeving door De Vormforensen laat niets aan het toeval over: de tekstschikking en de gehele compositie van elke pagina, de verluchting met abstracte vormen en stippen en nog meer, de ruimte voor eigen schrijfsels, de sobere kleurkeuze van enkel bruin-rood en groen, enzovoort.
Een meer dan geslaagd werk dat zijn lezer ‘verleidt’ tot poëtische actie. Een werk dat niet mag ontbreken in elke klas of groep waar taal en poëzie centraal staan, maar even goed voor iedereen thuis die graag aan de slag gaat met poëtische woorden. Daarom een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Charlotte Van den Broeck
Jeroen Dera   

Illustrator
Annelou van Griensven   
Anne-Marie Geurinck   

Uitgeverij
Grange Fontaine   


Reeks
woorden temmen

Jaartal
2020

ISBN
9789082139532

Aantal pagina's
208

Prijs
€24,55