Van honingbij tot hagelslag

aanrader Coverafbeelding van: Van honingbij tot hagelslag

Trefwoord(en)
voeding
planten
groenten
fruit

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Een plant begint met een zaadje dat moet ontkiemen, groeien via stengel en blad naar een vruchtendragende plant. Die staat met zijn wortels in de grond. Waar soms ook knollen en bollen aan groeien. En onder de grond groeit ook nog iets belangrijks: schimmels.

Bij de aanblik van de cover van het boek valt op dat het deel boven de titel aan snoepjes doet denken terwijl onder de titel het eerder mysterieus lijkt.
Dit boek neemt de lezer dan ook mee op een verrassende reis naar de herkomst van ons voedsel. Alles begint met het zaadje dat op het geschikte moment wacht om te ontkiemen. Doorheen de teksten ontdekt de lezer het wonderlijke van het ontkiemen en groeien. Hoe verder de lezer vordert in het boek, hoe meer de plant ontwikkelt en komen alle mogelijke vormen van het voedsel aan bod. Daarbij wordt de cruciale rol van insecten of andere bestuivers niet vergeten. De hele cyclus krijgt zijn afronding in een ander, maar even onmisbaar onderdeel, namelijk de schimmels.
De teksten zijn in een eenvoudige en makkelijk leesbare taal geschreven en bevatten heel wat informatie over hoe ons voedsel groeit.
Niet alleen de cyclus van het ontkiemen en groeien wordt uitgelegd, ook in de vele illustraties komt deze cyclus terug. De eerste illustraties zijn erg licht, eerder ‘koud’ (net zoals de eerste maanden van het jaar) waarna de kleuren toenemen naar gelang het jaar vordert en heel uitbundig worden. Naar het einde toe worden de tinten dan donkerder (net zoals de laatste maanden van het jaar).
De teksten en illustraties vullen elkaar perfect aan. Sommige delen van teksten staan in een grotere of vettere letter. Sommige illustraties beslaan zelfs een dubbele pagina. Ook oudere lezers zullen nog nieuwe informatie ontdekken in dit prachtige boek.
Een aanrader!

Pol Van Damme - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Joël Broekaert

Illustrator
Marieke van Ditshuizen   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2021

ISBN
9789021681481

Aantal pagina's
123

Prijs
€19,99