Van God los

aanrader Coverafbeelding van: Van God los

Trefwoord(en)
religie
vriendschap
waanzin
groepsrelaties

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Jasons moeder is geobsedeerd door zijn gezondheid, voor het minste stuurt ze hem naar de dokter. Zijn vader is dan weer fanatiek als het over zijn geloof gaat. Daarom moet Jason wekelijks naar een TOP-bijeenkomst, een Tiener Opvang Programma waar openlijk mag gepraat worden over religie en God. Jason is dat allemaal beu en start met een eigen religie waarbij hij van de nabijgelegen watertoren God maakt. Zijn beste vriend Shin gaat helemaal mee in het verhaal van de Tienpotige God, hij begint er zelfs een bijbel voor te schrijven. Nog drie andere tieners sluiten zich aan bij deze eigenaardige religie en samen willen ze een middernachtelijke mis houden bovenop de watertoren. Daar loopt het bijna helemaal mis, waardoor Jason beseft dat deze grap lang genoeg geduurd heeft. Maar Shin is helemaal in de ban van de Tienpotige God en zijn nieuwe bijbel. Kan Jason hem nog redden?

Dit meeslepende verhaal bezorgt je tijdens het lezen een ongemakkelijk gevoel. Wat start als een grap, een tijdverdrijf tijdens de warme zomervakantie, loopt helemaal uit de hand. Daar heeft elk personage een rol in gespeeld, wat door de auteur erg knap beschreven wordt. Elk personage heeft een uitgesproken karakter, waardoor er heel wat gebeurt wat Jason niet verwacht had. Hij verliest de controle over zijn fantasierijke bedenksels en merkt dat hij door de anderen in een richting geduwd wordt die hij niet voorzien had. Dit is een knappe beschrijving van een onverwachte groepsdynamiek, waarbij jongeren die elkaar maar vanop een afstand kennen, plots een belangrijke invloed hebben op elkaars leven. Daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan Jasons gevoelens en zijn houding tegenover zijn ouders en godsdienst.
In de loop van het verhaal stijgt de spanning, want je voelt dat er iets speciaals te gebeuren staat. En net wanneer je denkt dat het ergste voorbij is, duikt er nog meer dreiging op. De stijl van het verhaal is vlot, met scherpe dialogen, waardoor die spanning knap opgebouwd wordt. Jasons kijk op godsdienst en Shins fanatieke reactie daarop zetten de lezer zeker aan het denken. Een aanrader!

Mik Ghys - juni 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Pete Hautman   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2024

ISBN
9789021685366

Aantal pagina's
192

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Godless

Vertaler(s)
Floortje Zwigtman