Van dwaallicht tot drakenkoning – wonderlijke weetjes en wereldverhalen

Dit lijvige werk, uiterst aantrekkelijk uitgegeven, omhelst de hele wereld volgens verhalen, mythen, legendes, enzomeer. Netjes verdeeld in 6 overzichtelijk delen: de bossen, de zeeën en oceanen, de bergen, de heuvels en dalen, de rivieren en meren en tot slot de moerassen.
Elk deel start met een wereldverhaal en daarna volgen vele weetjes uit andere wereldverhalen.
Uit Tsjechië het verhaal van de ontmoeting tussen de geitenhoedster Betusha en de Jonkvrouw van het Woud die alleen maar danste met mensen die zuiver van hart waren. Uit Brazilië bet volksverhaal over de zeeslang Labismena die vergeten werd door de prinses Dionysia en nu nog steeds zuchtend van verdriet te horen is als je aan het strand bent. Een verhaal van de Maori over de vechtende bergen en hoe Taranaki werd verslagen en hoe hij besloot te vertrekken naar het Noordereiland en zo een diepe kloof achterliet in het landschap, gevuld met zijn tranen, waardoor de Whanganui-rivier ontstond. Een Portugees volksverhaal over een boer en een boerin en hoe een Moura, een magisch wezen dat lijkt op een elf, hun zoon behekste. Een Ierse legende over de vloek van de druïden die het hele land drooglegden. En een Engels verhaal over de heks Vixana die iedereen in het moeras betoverde en in de val deed lopen.
De vele weetjes na elk verhaal slaan ook telkens op wereldverhalen, maar jammer genoeg werden geen bronnen vermeld. Zodat je op je honger blijft zitten bij zoveel interessante informatie. Een bewuste keuze van de makers om veel info te geven, aan de lezer de opdracht om zelfstandig op zoek te gaan naar de originele verhalen.
De vele kleurrijke illustraties in een naïeve tekenstijl kloppen perfect bij dit soort verhalen en maken het geheel bijzonder aantrekkelijk.

Eric Vanthillo - juli 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Claire Cock-Starkey

Illustrator
Samantha Dolan   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2023

ISBN
9789047714767

Aantal pagina's
79

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Lore of the Land - Folklore & Wisdom from the Wild Earth

Vertaler(s)
Margaretha van Andel