Van Arthur voor Zeb

Coverafbeelding van: Van Arthur voor Zeb

Trefwoord(en)
liefde
verliefd
homoseksualiteit

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Arthur is op Zeb en Zeb is op Arthur. Iedereen in de klas weet het maar Arthur en Zeb moeten het nog aan elkaar vertellen. En dat doe je het beste met een briefje. Maar wat schrijf je dan precies? En hoe krijg je het bij de juiste persoon?

Van Arthur voor Zeb vertelt het verhaal van twee vrienden die stiekem, of toch niet zo, verliefd op elkaar zijn. Ze brengen zoveel tijd met elkaar door dat iedereen rondom hen wel doorheeft wat er speelt maar beide jongens moeten elkaar de liefde nog verklaren. Zoals bij jonge kinderen wel vaker gebeurt, gaat dat via een briefje. Doorheen het verhaal, dat uit niet meer bestaat dan de pogingen van Arthur om het perfecte briefje te schrijven, nemen de illustraties je mee door Zebs en Arthurs vriendschap. Je ziet ze samen knutselen, spelen, muziek maken en het kersttoneel voorbereiden. Het gebeurt niet vaak dat tekst en beeld twee verschillende verhalen vertellen. Hoewel in de tekst enkel over het schrijfproces gesproken wordt, zien we in het beeld hoe bijzonder de relatie tussen beide jongens is. Beide media samen maken dat het boek een volledig verhaal vertelt. Dat auteur-illustrator Vincent X. Kirsch waarde hecht aan diversiteit blijkt niet alleen uit zijn keuze voor een verhaal dat lhbtqia-liefde viert maar ook uit zijn prenten. In de klasgenoten van Zeb en Arthur kan elke lezer zich herkennen. Wat als volwassen lezer vooral opvalt is hoe doodnormaal de kinderen in het boek en de jonge lezers deze diversiteit vinden. Daar kunnen wij nog wat van leren.
Van Arthur tot Zeb is een warm, schattig en liefdevol prentenboek dat ons allemaal terug mee neemt naar die eerste spannende verliefdheid.

Mathilde Lemm - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Vincent X. Kirsch

Illustrator
Vincent X. Kirsch

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2022

ISBN
9789024598472

Aantal pagina's
32

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
From Archie to Zack

Vertaler(s)
Pim Lammers