Van Annie Alligator tot Zeno Zebra

Coverafbeelding van: Van Annie Alligator tot Zeno Zebra

Trefwoord(en)
dieren
alfabet
fantasie
plezier
vriendschap

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

De vertederende krokodil op de cover met haar bloemenkleedje aan belooft veel guitigheid. En die belofte wordt in dit prettige dieren-alfabet-prentenboek vlot waar gemaakt.
Nelleke Verhoeff tekende en schilderde een bonte stoet van dieren bij elkaar en gaf ze de leukste namen die lekker allitereren: Barry Bever, Dora Duif, So en Fie Siamees, Mohammed Mol, Mario Meeuw, Lea Lieveheersbeestje, Pia Papegaai, en nog veel meer. In het rijtje dieren passen ook enkele originele fantasiedieren: Xena Xork, Ola Ollewollewop, en anderen.
Hoe Verhoeff de dieren verbeeldt, balanceert mooi tussen realiteit en fantasie. Ze zijn herkenbaar maar overstijgen met veel fantasie diezelfde realiteit. Zowel hun naam als hun kleren en soms wat attributen in de omgeving verraden hun karakter. Heerlijk om dit te ontdekken.
In de karige tekst spreekt Annie Alligator je rechtstreeks aan en zet ze je aan tot actie: Als je een dier kon zijn, welk dier zou je dan kiezen? En welke naam zou je dan hebben? En jouw mama en jouw papa? Wat zou jij graag doen als dier? Je kan ze ook tekenen. Enzovoort. De tekst op zich klinkt betuttelend, maar die zet je als voorlezer met gemak naar je hand. En maar goed, want hij inspireert wel tot intense gesprekken en overpeinzingen.
In het geheel volgen de dieren elkaar niet alfabetisch op. Een detail misschien, maar het brengt je wel even uit je concentratie. Want de eerste 6 dieren doen het wel, maar dan laat de maker dit systeem los en plaatst ze alle dieren lukraak door elkaar. Waarom? Waarschijnlijk heeft zij er haar reden voor, maar als kijker/lezer lijkt dit een gemiste kans. Temeer daar de titel ook doet vermoeden dat dit een alfabet-boek is. Maar laat dit de pret niet bederven, want het ronddolen tussen en het ontdekken van deze dieren in al hun kleurenpracht compenseert dit met gemak.

Eric Vanthillo - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Nelleke Verhoeff

Illustrator
Nelleke Verhoeff

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2020

ISBN
9789051167924

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Von Anni Alligator bis Zeno Zebra

Vertaler(s)
Nelleke Verhoeff