Van aap tot sapiens

Coverafbeelding van: Van aap tot sapiens

Trefwoord(en)
evolutie
geschiedenis
mensen

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na enkele inleidende teksten volgen vijf grote hoofdstukken die tezamen een beeld geven van hoe de mens geëvolueerd is tot de huidige ‘sapiens’ en welke evoluties en revoluties hij daarvoor heeft ondergaan. De eerste hoofstukken gaan voornamelijk over de evolutie van jager-verzamelaars tot landbouwers. De laatste hoofdstukken handelen dan meer over wetenschap en technologie en hoe die een impact hebben op het handelen van de mens. De binnenflap vooraan in het boek geeft een soort stamboom van de verschillende ‘soorten’ mensen die doorheen de tijd geleefd hebben. De binnenflap achteraan bevat een visuele tijdlijn over de geschiedenis van de mens.

Dit boek vraagt veel leesbereidheid van de lezer. Er is heel wat te lezen. De meeste onderwerpen staan uitgelegd op een enkele pagina. Naast de tekst staan er op elke pagina kleine humoristische zwart-wit illustraties. Die houden min of meer verband met de uitleg die gegeven wordt.
Toch blijft de lezer wat op zijn honger zitten. Veel van de informatie over de jager-verzamelaars en landbouwers is niet afkomstig van geschreven informatie. Het lijkt soms dat de auteur gespeculeerd heeft hoe het in zijn werk zou kunnen gegaan zijn. Anderzijds vergelijkt de auteur sommige elementen met dingen uit latere tijden, zodat het geheel soms verwarrend overkomt. Bij de industriële en technische revoluties lijkt hij zich zelfs tegen te spreken, wat de verwarring nog groter maakt.
De teksten en illustraties lijken ook voor verschillende doelgroepen bestemd. Voor het goede begrip van de teksten is toch enige maturiteit noodzakelijk terwijl de illustraties voor een jonger publiek lijken te zijn.
Wat het beste bijblijft uit dit boek is dat de volkeren van de Westerse wereld een hele grote impact hebben (gehad) op volkeren en culturen uit andere streken, wat niet altijd even correct was (en is). De Westerse welvaart is gebaseerd op de rijkdommen en arbeid van mensen uit andere landen. Die daardoor hun eigen cultuur, taal en gebruiken verloren zijn.
‘Homo sapiens’ is dan wel de succesvolste bewoner van de planeet aarde maar is er ook de grootste bedreiger van.
Een boek dat wat overladen is met teksten waarvan de oorsprong soms niet kan worden nagegaan.

Pol Van Damme - februari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Bengt-Erik Engholm

Illustrator
Jonna Björnstjerna   

Uitgeverij
Condor   


Jaartal
2021

ISBN
9789493189423

Aantal pagina's
165

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Zweeds

Originele titel
Från epa till sapiens – Mänsklighetens historia

Vertaler(s)
Nancy Koot