Valentine Joe

Coverafbeelding van: Valentine Joe

Trefwoord(en)
WO I
tijdreizen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Rose reist met haar grootvader naar Ieper om er het graf van een familielid te bezoeken. Daar ziet ze ook het graf van Valentine Joe, amper vijftien jaar oud toen hij stierf. ’s Avonds en ’s nachts heeft Rose vreemde ontmoetingen die haar terugkatapulteren naar het Ieper van de Eerste Wereldoorlog. Daar ontmoet ze de jongen Valentine Joe. Het wordt een bijzonder vreemde ervaring.

Een zoveelste verhaal over WO I en de verschrikkingen van de oorlog. Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Rose. Zij belandt door een vreemde combinatie van gebeurtenissen in het oude Ieper waar ze Joe ontmoet. Doorheen het verhaal krijgt de lezer een aantal momentopnames over gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog. Rose is eerder een toeschouwer die registreert wat er gebeurt. Ook de lezer is eerder toeschouwer die van op een afstand toekijkt. Daardoor dringt het verhaal minder diep door. De lezer weet ergens in zijn/haar achterhoofd wel dat het met Rose goed afloopt, terwijl het einde van Joe’s leven gekend is.
Het verhaal doet nogal magisch-realistisch aan. De gebeurtenissen worden realistisch beschreven terwijl het fysisch onmogelijk is dat Rose in die oorlog belandt. Rode draad in het verhaal is de hond die Rose al in het begin van haar verblijf in Ieper ontmoet en die haar ook doorheen de gebeurtenissen in de oorlog voert.
Het verhaal geeft een kijk op WO I vanuit een eenentwintigste-eeuws meisje.
Valentine Joe heeft echt bestaan en daar heeft de auteur zich op gebaseerd. Hij ligt  begraven op een oorlogskerkhof in de buurt van Ieper.
Een vergelijkbaar verhaal voor een iets jongere doelgroep is ‘Milans groote oorlog’ van Patrick Lagrou.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2015.

Pol Van Damme - oktober 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Rebecca Stevens   

Uitgeverij
Chicken House


Jaartal
2014

ISBN
9789044345223

Aantal pagina's
164

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Valentine Joe

Vertaler(s)
Karin Pijl