Valavond

Coverafbeelding van: Valavond

Trefwoord(en)
oorlog
dorp
verraad
Jodenvervolging

Genre
leesboek

Vanaf
16 jaar

Op een dag in mei 1935 biedt de 16-jarige Jeanne zich aan bij Madame Angèle van café de Londres. Een uitzuipcafé in Mariaburg (ten Noorden van Antwerpen) waar zij zal werken als serveuse onder de (pittigere) schuilnaam Mona. Dit is het begin van een aangrijpend verhaal over hoe een dorp of gemeenschap stilaan verandert in een nest van verraad en achterdocht. Hoe ook hier de oorlog en het rechts gedachtegoed insluipen en later hard toeslaan. Mona is het centrale figuur van het verhaal. Door haar leren we andere dorpsfiguren kennen zoals oa. de buren Germaine met haar zonen Stan en Fons en Marieke, de verloofde van Stan. In het dorp zijn er ook de Joodse diamantair Gabriël en zijn vrouw Everina, beter bekend als moeder Sarov, en Alma die bij hen komt inwonen vanuit Duitsland. Advokaat Gregoor, vaste klant in De Londres, is een nationalist en Jodenhater. Door hem komt Mona vele geheimen te weten, maar hij brengt haar ook in moeilijke situaties.
Aan de grond van dit verhaal ligt veel opzoek- en interviewwerk, wat de auteur weet samen te brengen in een stevig verhaal dat zich chronologisch opbouwt naar een hartverscheurend slot toe. Zo geeft zij een gezicht aan het leven in oorlogstijd door in te zoemen in een kleine gemeenschap. Knap hoe, net als in de realiteit, de oorlog stilaan in het verhaal insluipt en de mensen verdeelt in kampen. Hoe levens worden vernietigd en mensen tegen elkaar worden opgezet. Maar ook hoe mensen elkaar helpen in levensbedreigende momenten.
Elk hoofdstuk begint met een datum als in een dagboek, wat het tijdsverloop verduidelijkt. Het verhaal begint in mei ’35 en eindigt 10 jaar later in mei ’45 als België weer bevrijdt is.
De Sterck schrijft in een vlotte taal en verdeelt haar verhaal in korte hoofdstukken, wat de leesbaarheid verhoogt. Deze helderheid maakt dit boek tot een perfecte cross-over voor jongeren en volwassenen. Een heldere roman met een duidelijke boodschap. Een roman dus die gelezen moet worden en die ongetwijfeld stof oplevert tot boeiende gesprekken en discussies.

Eric Vanthillo - januari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Marita De Sterck

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2014

ISBN
9789045117300

Aantal pagina's
255

Prijs
€15,99