Vader en Dochter

aanrader Coverafbeelding van: Vader en Dochter

Trefwoord(en)
vaders
kinderen
afscheid
dood
loslaten
filosoferen

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Michael Dudok de Wit maakte in 2000 de 8,5 minuten durende, originele en ontroerende animatiefilm ‘Father and Daughter’. Deze werd meermaals bekroond, o.a. met een Oscar voor beste korte animatiefilm in 2001. In 2002 werd het verhaal in boekvorm uitgegeven, waarvan deze editie de vijfde druk is.
Je ziet een vader en zijn dochter op de fiets. Boven op de dijk stappen ze af en nemen ze afscheid van elkaar. Vader roeit weg naar de horizon. Het meisje blijft wachten, maar vader komt niet terug. Het leven gaat door. En vader keert nooit weer. De zomer gaat voorbij, de winter ook. En nog een zomer, en weer een winter… De jaren verstrijken en het meisje groeit op. Zij krijgt vriendinnen, later een vriend voor haar alleen, met hem krijgt ze nog later kinderen, en het meisje wordt oud. Heel de tijd is vader nooit teruggekeerd, maar de dijk verandert wel. Waar water was, groeit nu riet. En het meisje, of beter de oude dame, wandelt door het riet. Tot bij een open plek. En dan gebeurt iets wonderlijks…

Wat fijn dat de uitgever besliste om dit verhaal terug uit te brengen. Want we mogen het ondertussen wel een gedegen klassieker noemen die best niet verdwijnt uit het boekenlandschap. Voor zowel jong als oud. Het kan reeds vanaf 5 jaar als voorlees- en samen-kijk-boek en vanaf 8 jaar als alleen-leesboek. Maar ook volwassenen zullen dit boek in hun hart dragen. Vanwege zoveel gevoelige schoonheid.
De bruinige, grofkorrelige prenten die de hele pagina’s beslaan, met hier en daar een subtiele kleurtoevoeging van blauw, zuigen je aandacht op. Ze vertellen het verhaal met een grote rust die je helemaal inpalmt. De zuinige maar goed gekozen woorden in korte zinnetjes vullen aan. De auteur vertelt met een lichte afstand zonder oordeel, waardoor hij je eigen interpretatie en verbeelding sterk stimuleert. Waarna er ongetwijfeld serene gesprekken zullen ontstaan over afscheid nemen, over de dood, over opgroeien en over familiebanden. En over zoveel meer.
Een gedegen aanrader!

Eric Vanthillo - maart 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Michael Dudok de Wit

Illustrator
Michael Dudok de Wit

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2020

ISBN
9789025878894

Aantal pagina's
30

Prijs
€16,99