UMM (+ cd)

Coverafbeelding van: UMM (+ cd)

Trefwoord(en)
biografieën
muziek
passie
zingen
culturen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Dit bescheiden boekje met (tweetalige) cd is de originele tekst die Paul Verrept schreef voor de gelijknamige muziektheatervoorstelling, in opdracht van De Kolonie i.s.m. Moussem. De muziek op de cd is gecomponeerd door Bo Spaenc, Thaïs Scholiers vertelt en zingt het verhaal in het Nederlands en in het Frans.
Het geromantiseerde verhaal over het leven van de legendarische Arabische zangeres Umm Kulthum (Egypte, 1898-1975), die van een klein boerenmeisje een grote ster werd, leest als een sprookje. Toen zij geboren werd, barstte er buiten een onweer los. Twee feeën verschenen aan haar bedje. Van de ene kreeg zij de stem van een nachtegaal, de andere fee zorgde ervoor dat haar ster zou schitteren in heel Egypte en ver daarbuiten, maar zij zou nooit een kindje krijgen, zij zou nooit mama worden. En zo gebeurde het ook. Reeds vanaf haar eerste schreeuw betoverde zij de hele omgeving met haar stem. Wie verdrietig was, kreeg troost en haar liedjes legden een mooie glans over geluk. Dit was echter niet naar de zin van haar vader, een imam in een kleine moskee. Want alleen jongens mochten zingen. Meisjes bleven binnen. Hij kon er echter niet aan ontkomen. En verkleed als jongen mocht zij erop uittrekken om te gaan zingen. In de grote stad Cairo stond een gouden orkest op haar te wachten en ze traden op in vele verre landen. Tot ze op een dag een valse noot zong. Het orkest stopte met spelen. En ze zong nooit meer. Of toch?…
Verrept schrijft met voorzichtige maar trefzekere pen (zoals we van hem gewend zijn) dit poëtische verhaal als een soort lofzang op het leven en de kunsten. Hij slaagt erin om het leven van de wereldbefaamde diva helder te behappen voor kinderen. Zijn kleurrijke prenten tonen de illusie achter de realiteit. Door hun sobere expressie hebben zij iets aandoenlijk en tegelijkertijd afstandelijk.
De vertelling en de muziek op de cd is verrassend. De Oosterse sferen en klanken en de heldere stem van Scholiers nemen je mee op ‘droomreis’ en overspannen een universum van verschillende culturen.

Eric Vanthillo - april 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Verrept   

Illustrator
Paul Verrept   

Uitgeverij
Larrios   


Jaartal
2014

ISBN
9789491297939

Aantal pagina's
32

Prijs
€9,95