Uitgespeeld

Coverafbeelding van: Uitgespeeld

Trefwoord(en)
WO II
Jodenvervolging
voetbal
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

1940, Amsterdam. Levi en Roald zijn voetbalvrienden. Maar de vader van Roald verbiedt zijn zoon nog met Levi om te gaan omdat die Joods is. Roalds vader is NSB-er. Maar Roald blijft wél bevriend met Levi ondanks de pesterijen van een aantal andere jongeren. Bij Levi thuis komt zelfs een onderduiker wonen. Tot iemand hen op een dag verraadt en de Duitsers bij Levi binnenvallen en iedereen oppakken. Levi ziet het vanop de hoek van straat gebeuren; hij kwam net terug van voetballen. Hij is nu helemaal alleen in Amsterdam. Waar moet hij naar toe? Er komt hulp uit een vreemde hoek wat Levi erg verwarrend vindt. Want wie kan hij vertrouwen? Hij vindt onderdak bij een boer in Weesp. Alles wordt weer rustig.

De auteur heeft een groot aantal voetbalverhalen op zijn palmares. In dit verhaal verweeft hij het voetbal in een oorlogsverhaal waarin de Joodse jongen Levi moet onderduiken nadat zijn ouders zijn opgepakt. Voetbal blijkt de ideale manier te zijn om nieuwe vriendschappen te sluiten. Toch fronst de lezer de wenkbrauwen als ze vanuit hun onderduikadres zomaar wegfietsen om in het dorp te gaan voetballen en zelfs terug naar Amsterdam rijden. Blijkbaar beseffen beide jongens niet aan welk gevaar ze zich blootstellen, zichzelf en de andere onderduikers alsook hun beschermers. Hoewel het verhaal levensecht overkomt en de jongens vlot met elkaar praten en omgaan, plaatst deze grote onvoorzichtigheid toch een domper op de geloofwaardigheid. Wat wel overeind blijft is de vriendschap tussen de jongens, ondanks de moeilijkheden en de gevaren van de oorlog.
Hoewel het verhaal fictief is, bedenkt de auteur in een naschrift toch wat er met alle personages gebeurd is tijdens of na de oorlog.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Levi. Opmerkelijk zijn de ‘strippagina’s’ waarop door enkele kleurige illustraties stukjes van het verhaal worden gevisualiseerd. Door de zwarte achtergrond springen de tekeningen nog meer naar voren.
Achteraan verduidelijkt de auteur dat een aantal gebeurtenissen historisch echt gebeurd zijn en hoe hij ze in zijn verhaal verwerkt heeft.
Niet het meest originele verhaal over vervolging en angst tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar wel met een andere insprong en met een aantal ge-strip-te pagina’s.

Pol Van Damme - juli 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Gerard van Gemert   

Illustrator
Rudi Jonker   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2015

ISBN
9789044823226

Aantal pagina's
307

Prijs
€19,95