Uitbraak

Coverafbeelding van: Uitbraak

Trefwoord(en)
epidemie
angsten
schuldgevoel
ondergang

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Net voor het einde van de schooldag komen er drie mannen in zwarte jassen de school binnen met de mededeling dat iedereen op het terrein van de school moet blijven. Een tijd later worden er hoge hekken om de school gezet. Alle contact met de buitenwereld wordt verbroken. Een helikopter dropt een krat met voedsel, drank, medicijnen, dekens en iets wat op regenjassen lijkt. Het blijken lijkzakken te zijn. Wat is er aan de hand? Waarom zweeft er een mechanische vogel boven de school?

Dit boek bevat een beklemmend, ontregelend en verwarrend doemverhaal. Het gaat de auteur blijkbaar niet om een realistisch verhaal te brengen. In zijn doemscenario analyseert hij de gedragingen van een aantal leerlingen die zich in deze vrij uitzichtloze situatie bevinden. Hoe ze reageren op gebeurtenissen, hoe ze evolueren naarmate de tijd verstrijkt en ze meer en meer op zichzelf aangewezen worden, hoe ze zichzelf een plaats bepalen binnen de groep.
Het is angstaanjagend om te zien wat er gebeurt als bepaalde vanzelfsprekende regels die in een schoolmaatschappij heersen, wegvallen door deze gebeurtenissen. Omdat mensen regels nodig hebben om te functioneren, bepalen enkelen nieuwe regels waarvoor sommigen kiezen en anderen niet. Het zaait alleen nog meer paniek en onzekerheid bij de jongeren.
Naarmate het verhaal vordert, verandert de sfeer. Eerst nog lacherig, maar algauw onwennig, later neerslachtig, beklemmend en dreigend.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Benjamin, de zoon van de rector van de school. Hij bekleedt daardoor een aparte status binnen de school. Door zijn ogen beleeft de lezer mee wat er op de school gebeurt en wat hij erover denkt. Ook zijn relaties met andere leerlingen worden vanuit zijn standpunt beschreven.
Een weinig optimistisch verhaal dat de lezer verward achterlaat. Het geeft wel stof tot nadenken.

Pol Van Damme - augustus 2015

Zoek op bib.be

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2015

ISBN
9789044824315

Aantal pagina's
112

Prijs
€14,95