Uit het kijken kwam het zien

aanrader Coverafbeelding van: Uit het kijken kwam het zien

Trefwoord(en)
afscheid
loslaten
liefde
leven
verwondering
kijken
zien

Genre
prentenboek

Vanaf
16 jaar

Een vrouw in haar dagelijkse routine mijmerde over de man die uit haar leven verdween. Als in een rimpeling. Ze dacht aan hem maar kon geen woorden bedenken voor het gemis. Want die waren steeds te groot, of te klein. Langzaam waren daar het verdwijnen of het vervagen, eerst de stem, dan het gezicht. Zij herinnerde zich haar kinderjaren, hoe zij in zichzelf gekeerd was. Hoe zij keek, en hoe zij leerde zien. Hoe verwondering en een diep, haast ondraaglijk verlangen haar overmanden.  Tot de grote leegte kansen schiep tot het zien van nieuwe mogelijkheden en van nieuwe ontmoetingen.
Paul De Moor is een meester in de verstilling, in het raak beschrijven van situaties, personages en emoties met een minimum aan woorden en in het appelleren aan je eigen levenservaringen en emoties door de vele stiltes tussen die woorden en de zinnen door.
Ingrid Godon verstilt al even meesterlijk in haar prenten. Zij schetst en schildert fragiele, licht afstandelijke beelden die ook veel doen vermoeden en je persoonlijke verbeelding activeren. Esthetische pareltjes die bij je naar binnen sluipen en zich daar nestelen.
De samenwerking van deze twee meesters, elk in hun discipline en samen in hun noodzaak tot het vertellen van emotioneel geladen verhalen, leidde tot dit bijzondere prentenboek voor jongeren en volwassenen dat de vrijblijvendheid schuwt. Een verhaal met een diepe pijn en een groot gemis, maar ook een grote troost en warmte.
Dit is het soort (prenten)boek waarin ieder zijn eigen verhaal leest (en ziet).
Een parel van een uitgave, perfect vorm gegeven door Luc Derycke, die je met plezier aan iedereen cadeau zou willen geven (terwijl je altijd 1 exemplaar in je buurt wil hebben om er steeds zelf weer in te grasduinen en te reflecteren).
Een aanrader!
Het boek werd in februari 2023 mede geselecteerd voor de ‘dPICTUS 100 outstanding picturebooks of 2023

Eric Vanthillo - oktober 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Paul de Moor

Illustrator
Ingrid Godon   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045127835

Aantal pagina's
74

Prijs
€22,50