Uit elkaar

aanrader Coverafbeelding van: Uit elkaar

Trefwoord(en)
liefde
trouwen
echtscheiding
familie
gezin
ouders
kinderen

Genre
poëzie

Vanaf
8 jaar

Westera en Weve, een gouden duo dat al voor heel wat bijzonder lees- en kijkvoer heeft gezorgd. Ook deze keer is het weer meer dan raak! Recht in de roos van de liefde van nu, van trouwen en scheiden, van nieuw samengestelde gezinnen, van stief en echt en half en anders, enzovoort. Noem het en je vindt het terug in deze rijkelijke verzenbundel, alle vormen en hoe kinderen zich voelen temidden al dat scheidingsgeweld. Vol troost en ontroerende humor.
44 verzen in totaal, kort en lang, op rijm of niet, altijd herkenbaar en met gevoel en fijne humor met licht poëtische pen beschreven. Zonder er een oordeel over te vellen. Dat laat ze aan de kinderen over die zij telkens ‘aan het woord’ laat.
De start is nog heerlijk naïef: over voelen en durven, over met je moeder of met je opa willen trouwen. Maar als snel verandert de sfeer en passeren tal van nieuwe relaties de revue: over die leuke oom die voor goed vertrokken is naar Kos, over vier oma’s en vijf opa’s, over papa zien zoenen met de juf in het portaaltje bij de afvalbakken, over het plezier van twee huizen, over schuldgevoelens en of het anders had kunnen lopen, over een brief aan de onderwijsminister want met al die dubbele vakanties mag het best wat langer, over aardige stiefmoeders, enzovoort. Af en toe zijn het dieren in de hoofdrol: zoals de zwanen die eeuwig samenblijven, of het paar mannelijke pinguïns dat samen een ei uitbroedde, of de zwarte weduwe die haar partner opeet na de liefdesdaad. Enzovoort.
Weve illustreert al deze heerlijke verzen met gepaste originele prenten in een smaakvol kleurenpalet. Zij associeert steeds op details die ze in de verf zet of op gebeurtenissen of emoties die ze versterkt. Kwetsbare figuren, uit de context gerukte details, brute kleurvlakken, nonchalante inkleuringen, … Elke vers verbeeldt zij gepast en verrassend.
De boekverzorging en het concept door Bockting design maakt het geheel finaal tot een ‘must have’. De Japanse bindwijze, waarbij telkens 4 pagina’s aan de voorzijde gevouwen wordt zodat de vouwen zichtbaar zijn en elke dubbele pagina een blanco binnenzijde heeft, verrast. Deze opvallende techniek geeft de mogelijkheid om tekeningen of teksten door te laten lopen naar de volgende pagina. Waar de makers vaak gebruik van maken en wat het geheel bijzonder speels maakt. Komt daarbij nog de keuze voor het matte, crèmekleurige papier en de matte kaft in karton, en zo verdient deze gehele bundel met gemak de titel: aanrader! Voor jong én oud (waarbij de volwassenen vaak met licht schaamrood op de wangen zullen meelezen…)

Bekroond met de Boekenleeuw 2020, Woutertje Pieterse Prijs 2020, een Zilveren Penseel 2020 en de Gouden Griffel 2020.

Eric Vanthillo - januari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   

Illustrator
Sylvia Weve   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2019

ISBN
9789025771706

Aantal pagina's
74

Prijs
€22,99