Ugly Girls

aanrader Coverafbeelding van: Ugly Girls

Trefwoord(en)
middelbare school
sociale media
cyberpesten
verliefd
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Er verschijnt plots een Instagram-account waarop foto’s van meisjes verschijnen onder de titel ‘Ugly Girls’. Als Tilde zo’n foto van haar op die account ziet staan, begint ze aan zichzelf te twijfelen. Ze heeft nooit het idee gehad dat ze lelijk was. Niet lang daarna wordt er een foto gepost van Jasmine, het knapste meisje uit de school, samen met het beeld van een varken. Jasmine slaat helemaal tilt en is in alle staten. Moesten andere meisjes eerst lachen om de foto’s, dan worden ze nu allemaal achterdochtig. Wie is de volgende? Hoe zie ik eruit? Hoe gedraag ik me? Niemand is meer veilig.
Hoewel Tilde, Jasmine en de stille Eleni weinig gemeen hebben met elkaar besluiten ze samen te werken om de dader te vinden en te stoppen.

‘Ugly Girls’ is het eerste deel van een trilogie, geschreven door drie Zweedse YA-auteurs.
Dit bijzonder realistische verhaal zal zeker herkend worden door jongeren. De macht die sociale media uitoefenen op hun gedrag is onmiskenbaar.
Het verhaal wordt door de alwetende auteurs verteld vanuit het standpunt van de drie hoofdpersonages: Tilde, Jasmine en Eleni. Tilde is iemand die alles zegt wat ze denkt. Jasmine is erg populair en heeft enkele meelopertjes terwijl Eleni erg graag op zichzelf is, nadenkt over de dingen en weinig zegt. Deze drie verschillende karakters weten elkaar te vinden in de zoektocht naar de oprichter van de account. Het loopt niet altijd even vlot, integendeel. Na een mislukking geven Jasmine en Tilde het snel op. Toch lijkt er iets veranderd in hun onderlinge relatie.
Door telkens van standpunt te wisselen, krijgt de lezer een heel uitgebreid beeld van de personages en van de onderlinge verhoudingen.
Het verhaal verloopt chronologisch en de spanning wordt opgebouwd rond de zoektocht naar de dader, aan de hand van wat de meisjes bedenken, ontdekken of vaststellen. Het verhaal evolueert vrij traag, maar toch blijft de lezer bijzonder geboeid door de heel geloofwaardige aanpak van de auteurs. De lezer kijkt mee door de ogen van de personages naar de ontwikkelingen.
De auteurs hebben een duidelijk doel voor ogen. Sociale media kunnen grote gevolgen hebben en een heel sterke invloed uitoefenen op het gedrag en denkwijze van mensen. De getroffen meisjes lijden erg onder wat er op het account te zien is. Er wordt echter ook een oplossing aangeboden. Door met een grotere groep het probleem te benaderen, kan het ook opgelost geraken. Al mogen gevoelens daarbij niet meespelen. Want dan is de kijk op het probleem niet onbevooroordeeld.
Knap opgebouwd en onderbouwd verhaal over drie meisjes met erg uiteenlopende karakters die een ernstig probleem opgelost willen zien, voor ieders gemoedsrust.
Een aanrader!

Pol Van Damme - juni 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Lisa Bjärbo
Johanna Lindbäck
Sara Ohlsson

Illustrator
Stina Wirsén   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2024

ISBN
9789021685298

Aantal pagina's
229

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Zweeds

Originele titel
Fula tjejer

Vertaler(s)
Lammie Post-Oostenbrink