Tweestrijd

Coverafbeelding van: Tweestrijd

Trefwoord(en)
WO II
raketten
verzet
gevangen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Eind oktober 1944. De Nederlands Marijke de Haan ziet steeds V2-raketten vertrekken vanuit een bos vlak bij haar dorp. Samen met haar vriend Thijs wil ze die fotograferen voor het verzet. De jonge Duitse soldaat Rolf heeft de opdracht gekregen om de raketbasis te bewaken. Yvie Russell woont in Londen en ondervindt de verschrikkingen van deze raketten op haar stad. Thomasz is een Poolse dwangarbeider die onder vreselijke omstandigheden moet meewerken aan de bouw van de raketten. Hij vreest dat hij zijn zeventiende verjaardag niet zal halen. Naarmate de maanden verstrijken raken de levens van deze jonge mensen met elkaar verstrengeld. Maar wie overleeft de winter en de oorlog?

De auteur van dit verhaal heeft al meerdere boeken geschreven die zich tijdens of net na de oorlog afspelen. Telkens met jongeren in de hoofdrol. Ditmaal draait het verhaal rond de bouw en het afvuren van V2-raketten en hoe de mensen rondom daarop reageren.
Het verhaal wordt door de auteur verteld, afwisselend vanuit het standpunt van één van de hoofdpersonages. Daardoor krijgt de lezer een beeld van de verschillende plaatsen en gebeurtenissen die zich daar afspelen. De beschrijvingen van de verschrikkelijke werkomstandigheden en de houding van de bewakers tegenover de dwangarbeiders geven de lezer een akelig beeld van de leefomstandigheden en de zo goed als onbestaande overlevingskansen van deze mensen. Evengoed lijden de mensen in de buurt van de raketbasis onder de terreur van de bezetter en de dreiging van verraad door landgenoten. Maar daarnaast zijn er toch ook Duitse soldaten die hun menselijkheid niet helemaal verloren hebben en kritisch staan tegenover het gevoerde beleid van hun oversten. Al is het levensgevaarlijk om die kritiek openlijk te geven. En Engeland is dan wel niet bezet maar lijdt evenzeer onder de beschietingen met de V1’s en V2’s. Voor de samenhang van het verhaal heeft de auteur ervoor gekozen om deze personages aan elkaar te koppelen. Dat komt misschien wat toevallig over voor de lezer. Maar het is wel nodig om de sfeer in die verschillende plaatsen duidelijk te maken.
Een indringend oorlogsverhaal over WO II dat de lezer een beeld geeft van wat gewone mensen dachten en deden en zichzelf soms overstegen voor het algemeen belang.

Pol Van Damme - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Dowswell   

Uitgeverij
KokBoekencentrum   


Jaartal
2020

ISBN
9789026623622

Aantal pagina's
220

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Out of Nowhere

Vertaler(s)
Ernst Bergboer