Twee graden

Coverafbeelding van: Twee graden

Trefwoord(en)
klimaatverandering
vriendschap
helpen
natuurrampen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Vier jongeren vechten voor hun leven. Akira rijdt met haar paard door de bossen van California als een allesverwoestende bosbrand uitbreekt. Owen en zijn vriend George staan in de Canadese toendra oog in oog met ijsberen en Nathalie schuilt in haar huis als een gigantische orkaan op Miami afstevent. Ver van elkaar krijgen ze te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Maar ze blijken ook verbonden op een manier die ze nooit hadden kunnen bedenken.

In dit erg actuele verhaal sleurt de auteur de lezer mee in de verschrikkingen die het gevolg zijn van de klimaatverandering.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van deze jongeren. Het verhaal verspringt telkens van de ene ramp naar de andere, elke keer met een soort ‘cliffhanger’ waardoor de lezer geboeid blijft en wil weten hoe het met het personage verder gaat.
De personages van de jongeren zijn herkenbaar verwoord en de gebeurtenissen komen heel erg realistisch over. Maar al heeft de auteur zich gebaseerd op ware gebeurtenissen, toch laat hij alle mogelijke verschrikkingen op de personages los. Waardoor de lezer de idee kan krijgen dat het toch allemaal wat overdreven is, wat niet zo is omdat de gebeurtenissen allemaal al wel eens zijn voorgekomen in realiteit.
De boodschap achter het verhaal is heel erg duidelijk. Toch ligt ze er meermaals iets te dik bovenop. Mogelijk doet de auteur dit om niet-overtuigde jongeren over te halen actie te ondernemen om de klimaatverandering een halt toe te roepen.
Een spectaculair verhaal over de verwoestende gevolgen van de klimaatverandering, met de oproep om tot actie over te gaan.

Pol Van Damme - oktober 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Alan Gratz   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2023

ISBN
9789020654783

Aantal pagina's
370

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Two Degrees

Vertaler(s)
Carla Hazewindus