Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Coverafbeelding van: Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Trefwoord(en)
WO II
Rusland
familie
vriendschap
hoop
moed
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Als Duitsland de Sovjet-Unie aanvalt, worden kinderen van Leningrad uit veiligheid per trein naar het oosten gevoerd. De twaalfjarige tweeling Nadja en Viktor komen in die chaos op twee verschillende treinen terecht. Ze hebben elk schriftjes waarin ze hun wedervaren voor elkaar opschrijven. Viktor is vastbesloten om zijn zus terug te vinden. Het wordt een helse tocht. Ondertussen is het leven voor Nadja ook geen pretje en de kans op overleven erg klein.

Dit verhaal speelt zich af ten tijde van de slag om Leningrad. Daarbij worden historische feiten verweven in de zoektocht van Viktor en de dingen die Nadja overkomt. Het boek is in dagboekvorm geschreven, waarbij de twee jongeren elk in een eigen kleur noteren wat ze meemaken. De gebeurtenissen zijn dan ook in de ik-vorm geschreven. Toch lijkt het soms meer op een verhalende tekst dan op dagboekfragmenten. En hier en daar gaan de twee kinderen zelfs met elkaar in gesprek, tenminste schriftelijk in hun dagboeken.
De dingen die de kinderen meemaken zijn verschrikkelijk, maar worden eerder gematigd verwoord. De kinderen registreren als het ware wat ze meemaken, maar de emotionele impact blijft beperkt. De eerder avontuurlijke gebeurtenissen hebben de overhand in het verhaal. Beide kinderen hebben een sterke persoonlijkheid en nemen de leiding in de situaties waarin ze terecht komen. De onzichtbare band tussen de tweeling speelt een belangrijke rol in hun acties. Er zitten soms wel toevalligheden in het verhaal om bepaalde ontwikkelingen te kunnen laten gebeuren.
In de ‘schriftjes’ zijn soms tekeningetjes en plannetjes opgenomen of foto’s tot zelfs een krantenartikel ‘ingeplakt’. Zo verduidelijken ze één en ander ook visueel in het verhaal.
Al hun notities worden na de oorlog onderworpen aan een onderzoek inzake mogelijke inbreuken op de wet. Het is een kolonel die de schriftjes leest en er in de zijlijn commentaar op geeft, meestal als overtredingen van wetsartikelen of zijn bedenkingen bij de gebeurtenissen. Na elk schriftje stelt hij een rapport op over het gelezen deel. Deze stukjes staan in een andere, strikt formele letter.
Vlot lezend verhaal over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in Rusland tijdens de Slag om Leningrad. Goed voor een hele tijd leesplezier tegen een historische achtergrond.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2021.

Pol Van Damme - mei 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Davide Morosinotto

Uitgeverij
Fantoom   
Baeckens Books   


Jaartal
2020

ISBN
9789059247260

Aantal pagina's
510

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Italiaans

Originele titel
La sfolgorante luce di due stelle rosse: il caso dei quadernidi Viktor & Nadya

Vertaler(s)
Manon Smits   
Pieter van der Drift