Twaalf vrienden en de maan

aanrader Coverafbeelding van: Twaalf vrienden en de maan

Trefwoord(en)
verhalenbundel
nacht
natuur
dromen
fantasie

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Geef je mooiste gedachte aan de nacht, dan wordt je droom vast fijn en zacht.
Hiermee start deze (h)eerlijke en meer dan fraai geïllustreerde voorlees-verhalenbundel. In elk verhaal komt deze zin ook terug, steeds bij het overgangsmoment van de dag naar de nacht, het moment van het slapengaan.
De twaalf vrienden uit de titel zijn de berg, de wind, de regenboog, de zee, de boom, de mist, de ster, het onweer, de modder, de sneeuw, het donker en de zon. Aan dat rijtje wordt op het einde ‘de maan’ toegevoegd.
Stuk voor stuk begrippen of elementen uit de natuur die door de auteur met veel liefde tot levende wezens van vlees en bloed worden neergezet en beschreven met de nodige emoties en eigen karaktertrekjes.
Lily, een klein maar dapper meisje, gaat met hen in dialoog, speelt met hen, daagt hen uit, voert voor hen opdrachten uit, kortom: er ontstaan boeiende relaties die elke keer weer leiden tot iets moois.
In het eerste verhaal over de berg schrijft ze als huiswerk voor school voor ze gaat slapen een opstel over haar huis van waaruit ze in de verte 3 bergen kan zien. Als ze wat later slaapt, komt een van de bergen, grote bolle Boris, haar bezoeken. Hij heeft een beetje lichtheid nodig en hoopt dat bij haar te vinden.
En zo verloopt elk verhaal: eerst beleeft Lily iets met het begrip of element, daarna valt zij in slaap en tijdens de droom gebeurt er iets met het begrip of element en zijzelf. Is het telkens een droom, of niet? Toch vindt ze elke morgen een ding naast haar bed dat er eerst niet lag.
Het herkenbare en terugkerende verloop van elk verhaal geeft vertrouwen en maakt het geheel tot een sterke en originele eenheid. Je leest ze allemaal als miniaturen vol leven en liefde, vol warmte en verwondering. Heerlijk voorleesvoer om bij weg te dromen en te fantaseren over wonderlijke gebeurtenissen die met de ene voet in de realiteit en met de andere in de verbeelding staan.
In de haast magische prenten vol kleur en sfeer herkennen we de typische stijl van Yule Hermans, een stijl die net als de verhalen realiteit verbindt met droom en fantasie en die je verbeelding prikkelt. De meeste prenten zou je liefst willen inkaderen en ophangen, zo imponerend mooi zijn ze.
Het geheel, luxueus gebonden met linnen kaft en leeslint en met uiterste zorg vormgegeven door Dries Desseyn, oogt zeer uitnodigend. Als een boek dat je moét hebben.
Zonder twijfel een aanrader voor jong en oud.

Eric Vanthillo - juni 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Marijke Macken

Illustrator
Yule Hermans   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2024

ISBN
9789462917729

Aantal pagina's
107

Prijs
€22,50