Tussen Mees en Mol

Coverafbeelding van: Tussen Mees en Mol

Trefwoord(en)
dieren
vriendschap
humor
fantasie

Genre
leesboek

Vanaf
5 jaar

In deze eenvoudige verhalenbundel lees je 15 levendige gesprekken tussen Mees en Mol. Mooi in zijn bescheidenheid en sprankelend in zijn verrassende wendingen. Stuk voor stuk pareltjes van fijne vertelkunst en heerlijk om voor te lezen. Het geheel verscheen reeds in 2002 en nu mogen we ons verheugen op deze licht herziene editie.
Reeds van in het begin worden de beide dieren helder aangezet: Mees is wat ongeduldig en de slimste van de twee maar Mol zit dichter bij zijn gevoel en kan soms knorrig uit de hoek komen. Hun vriendschap is onvoorwaardelijk warm en intens. Ondanks hun verschillende levensstijl en biotoop delen zij alle gedachten, ideeën en geheimen met elkaar.
De inhoud van elk verhaaltje is niet spannend of wereldschokkend, maar het draait telkens rond kleine gedachten die vaak met niet geringe knipoog naar de lezer/luisteraar worden uitgewisseld. Zoals hun meningsverschil over de toverhazelaar of die zich elk jaar in de lente vergist, of dat hij tovert.
Of wanneer Mees wil gaan verhuizen, verzint Mol allerlei zaken die minder prettig zullen zijn op zijn nieuwe plek. Hij kan hem echter niet van zijn plan afbrengen. Behalve als Mees ontdekt dat hij op zijn nieuwe plek alleen maar met de stenen eend kan praten. Dat lijkt hem afschuwelijk en dus blijft hij in het bos bij Mol.
Of wanneer Mol Mees helpt om zijn nest te herstellen en op zoek gaat naar een buigzame tak, ontdekt hij tot zijn grote vreugde dat hijzelf goed kan buigen.
Of hun discussie over het mos: Mees vindt het warm en droog en mooi. Maar Mol vindt er van onderen niks aan. Tot ze beiden constateren dat het de wormen voor hen bewaart; voor ieder van hen aan een eigen kant van het mos.
Of …
Of …
De sfeervolle bruin/grijzige prenten sluiten perfect aan bij de verhalen en voegen er nog een extra dimensie aan toe. De emoties zijn goed verbeeld in zowel de expressie van de figuren en hun beweeglijkheid als in de speelse opbouw van de prenten zelf.
Een fijn en aantrekkelijk boekje om te koesteren en vaak in terug te duiken voor een verhaaltje, of meer.
Voor gretige oortjes, geoefende jonge lezers én volwassenen.

Eric Vanthillo - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Carli Biessels

Illustrator
Marije Tolman   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2022

ISBN
9789000380619

Aantal pagina's
61

Prijs
€15,00