Troost

aanrader Coverafbeelding van: Troost

Trefwoord(en)
troosten
dood
rouwen
rouwverwerking

Genre
prentenboek

Vanaf
16 jaar

Een teder en oogstrelend boek als een warm bad vol troost, beter kan je dit prachtig uitgegeven werk niet noemen.
In januari 2017 richtte Tine Marie Van Damme Postkantoor 00/00/00 op, een anonieme plek naar waar je brieven voor overleden geliefden kan sturen. Met dit initiatief wilde ze mensen een uitlaatklep bieden door hen de kans te geven hun verhaal op papier te zetten en te verzenden. Zij wilde al die binnengekomen brieven van antwoord voorzien. Maar hoe? Zij kwam op het bijzondere idee om beeldende kunstenaars te engageren. Deze interpreteren de brief in een beeld, en dit beeld wordt verzonden naar de schrijver van de brief.  De brieven zelf worden bewaard in een kluis.
In dit lijvige boek bundelde zij de meest universele en mooiste prenten die de kunstenaars maakten. De brieven zelf blijven anoniem en ongelezen in de kluis.
Kunstenaars van dienst zijn Sassafras De Bruyn, Penelope Deltour, Heike Villavicencio en Saar De Buysere. Zij verstaan allen de kunst om woorden om te zetten in zachte, pakkende beelden die veel ruimte laten voor vermoeden, verstilling en emotie.
Zo werd dit een ‘grasduin-boek’ vol fijne troost waarin je ronddoolt en kijkt en terwijl je kijkt word je telkens diep geraakt.
Tussen die vele illustraties vind je ook regelmatig een stukje tekst of kort gedicht van verschillende auteurs zoals Paul Verrept, Peter Verhelst, Dirk Terryn, Els Verbelen en Rainer Maria Rilke. De woorden zijn al even broos en gevoelig als de vele prenten. Zij versterken het troosten en geven je de kans om bij jezelf naar binnen te gaan en stil te staan bij je gemiste geliefde.
Een knap geheel, uitgekiend vormgegeven door Dries Desseyn, dat zich presenteert als een prentenboek voor volwassenen en dat je aan iedereen cadeau zou willen geven, ook zij die niemand missen. Want dat missen hoort bij het leven, ook al maak je het nu nog niet mee.
Daarom zonder twijfel een aanrader!

Eric Vanthillo - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Tine Marie Van Damme   
Peter Verhelst   
Dirk Terryn
Els Verbelen
Paul Verrept   
Rainer Maria Rilke

Illustrator
Sassafras De Bruyn   
Penelope Deltour   
Heike Sofia Villavicencio Rammeloo   
Saar De Buysere

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2021

ISBN
9789462916074

Aantal pagina's
128

Prijs
€24,95