Trassus en de leeuw

Coverafbeelding van: Trassus en de leeuw

Trefwoord(en)
Oude Rome
gladiatoren
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
7 jaar

Trassus, een jonge Romeinse jongen, mag mee naar de catacomben van het Colosseum. Hij kijkt angstig naar de wilde dieren in de kooien. Wel heeft hij veel bewondering voor de gladiator Urbicus. Als die na een gevecht in de arena moet vluchten voor Romeinse soldaten, wordt een leeuw losgelaten. Het dier loopt het amfitheater uit en maakt de pleinen en straten van Rome onveilig. Trassus grijpt zijn kans om te laten zien dat hij ook dapper is.

Elk deel uit de reeks ‘Kleine helden van toen’ is bedoeld als een spannend avontuur voor de jonge lezer. En die ambitie maakt ze ook waar. Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op zodat de lezer geboeid blijft.
De uitgeverij geeft als leeftijd zeven jaar op, maar niet alle kinderen van deze leeftijd zijn leesvaardig genoeg om alle tekst te lezen. Goeie lezers uit het tweede leerjaar zullen de teksten wel aankunnen, maar het boek lijkt eerder geschikt vanaf het derde leerjaar.
De personages zijn telkens jonge kinderen die opkomen voor zichzelf en daarnaast ook eerlijk en dapper zijn. Realistisch zijn de verhalen niet helemaal maar ze voeren de jonge lezer wel mee naar de tijd waarin de personages leefden.
De tekst van het verhaal is aangevuld met een aantal dubbele-paginagrote kleurrijke illustraties die een scène uit het verhaal visualiseren. De illustraties komen stripachtig over, maar zullen de beoogde doelgroep wel aanspreken.
Daarnaast heeft de auteur enkele ‘levenswijsheden’ in het verhaal geslepen.
Een leuke reeks om jonge kinderen aan het lezen te krijgen. De beperkte lengte van het verhaal – slechts 65 pagina’s (illustraties inbegrepen) – zal daar zeker bij helpen.

Pol Van Damme - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Gerard van Gemert   

Illustrator
Rudi Jonker   

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
Kleine helden van toen

Jaartal
2021

ISBN
9789044839654

Aantal pagina's
65

Prijs
€12,95