Tot voorbij de regenboog

aanrader Coverafbeelding van: Tot voorbij de regenboog

Trefwoord(en)
rouwen
verdriet
dood
missen
troosten

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Tijdens een fietstochtje ziet Léon een regenboog. Hij zegt dat zijn papa daar is, want die is doodgegaan. En dus fietst hij naar de regenboog. Maar hoe lang hij ook fietst, de regenboog komt niet dichterbij. Een konijntje vertelt hem dat de regenboog te ver weg is, dat niemand daar ooit geraakt. Léon wil er toch heen omdat hij zijn papa mist. Maar dan laat een vogel iets vallen voor Léon. Het is een knuffelsteen, die halen de vogels voorbij de regenboog. Léon houdt de steen in zijn hand en denkt aan zijn papa. Hij voelt hoe de steen warmer wordt en zo lijkt het of zijn papa even weer bij hem is. Nog meer kinderen zoeken de regenboog en Léon helpt mee om knuffelstenen uit te delen. Het konijntje wil bij Léon blijven, zodat hij al zijn verdriet aan iemand kan vertellen. En zo kan Léon weer dromen van leuke dingen.

Dit boek heeft als ondertitel: ’Troostboek bij rouw en verdriet’. Het kan jonge  kinderen helpen bij de dood van iemand die ze graag zien. Door de tocht van Léon krijgen ze een hulpmiddel aangereikt dat hen door moeilijke momenten kan helpen. De knuffelsteen en het knuffelkonijn zorgen voor een tastbaar element in hun verdriet. Ze bieden troost en rust op een eenvoudige en heel toegankelijke manier.
Het verhaal maakt ook de dood en troost bespreekbaar. Op verdriet wordt in het verhaal niet diep ingegaan, maar dat komt vast ter sprake bij het praten over het verhaal. Het boek toont eerder een hoopvolle toekomst, eentje waar de dood zijn plekje in krijgt.
Achteraan in het boek staan enkele informatieve bladzijden voor volwassenen. Er wordt gekeken naar hoe kinderen een overlijden verwerken, er zijn weetjes over rouwen bij jonge kinderen en tot slot tips om met het boek aan de slag te gaan. Die tips zijn heel duidelijk en onmiddellijk uitvoerbaar. Ze kunnen kinderen zeker helpen om zo’n moeilijke periode door te komen.
Bij het boek hoort ook een Troostpakket voor thuis, op school of voor hulpverleners. Meer info hierover kan je vinden op de website van de auteur: www.amant.be.
Met dit boek en bijhorend pakket heeft de auteur gezorgd voor zeer bruikbaar materiaal bij het omgaan met rouw. Een schitterend initiatief dat zeker erg gewaardeerd zal worden. Een aanrader voor al wie jonge kinderen wil bijstaan in een rouwperiode.

Mik Ghys - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Kathleen Amant   

Illustrator
Kathleen Amant   

Uitgeverij
Hocus Pocus   


Jaartal
2019

ISBN
9789081800945

Aantal pagina's
28

Prijs
€18,95