Torak en Wolf

aanrader Coverafbeelding van: Torak en Wolf

Trefwoord(en)
oertijd
overleven
magie
vriendschap met dieren
queeste

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

We keren duizenden jaren terug in de tijd. Torak en zijn vader worden in het woud overvallen door een geweldige beer. Toraks vader wordt levensgevaarlijk verwond en geeft Torak de opdracht dit Kwaad te overwinnen voor het te laat is, ter bevrijding van hun leefwereld. Ondanks dat Torak er weinig van begrijpt of weet wat er van hem verwacht wordt, gaat hij op weg. Eerst onzeker en moeizaam, later meer en meer vastberaden. Al slaat de twijfel nog regelmatig toe. Als hij in de handen van een andere stam valt, ziet het er echter zeer slecht voor hem uit.

Dit verhaal is een zoveelste variatie op de bestrijding van het Kwade door een eenvoudige mens, in dit geval een jongen van 12. Toch kan dit verhaal beslist de lezer boeien. Niet alleen door de actie en spanning, maar zeker ook door de mooie beelden die de auteur aanreikt om een bepaalde sfeer te creëren: “De donkere bomen bogen zich naar hen toe om beter te kunnen luisteren.” of “De ijsrivier was ontwaakt. Hij was ontstemd.” Net zoals de mensen toen veel dichter bij de natuur stonden en er levende wezens in zagen, geeft de auteur ook in dit verhaal de natuur een ziel als van een levend wezen. Levende wezens die gerespecteerd worden door de mensen. Zo zal Torak geen boompje omhakken of een dier doden zonder de Grote Geest te danken en de ziel van de boom of het dier om vergeving te vragen. Er ontstaat zo een magische sfeer, die nog versterkt wordt door een aantal andere magische elementen: Torak die met de wolf kan communiceren, Torak die een aantal magische voorwerpen moet hebben om de Grote Wereldgeest ter hulp te roepen… Het verhaal bezit een behoorlijke vaart en blijft ook heel geloofwaardig, tot het einde toe.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Torak en het is door zijn ogen dat we zijn wereld: de natuur, de dieren, de mensen, beschreven krijgen. Ook de gevoelens van Torak worden heel sterk belicht en zijn erg belangrijk voor het verhaal.
Een verhaal dat smaakt naar meer! Een aanrader.

Pol Van Damme - april 2005

Zoek op bib.be

Auteur
Michelle Paver   

Uitgeverij
The House of Books   


Reeks
Torak en Wolf

Jaartal
2005

ISBN
9789044312232

Aantal pagina's
214

Prijs
€14,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Wolf Brother

Vertaler(s)
Ellis Post Uiterweer