Toen rups een vlinder werd

aanrader Coverafbeelding van: Toen rups een vlinder werd

Trefwoord(en)
verhalenbundel
versjes
natuur
tuinen
dieren

Genre
voorleesboek

Vanaf
4 jaar

Bette Westera en Naomi Tieman schreven samen deze fijne verhalenbundel en Djenné Fila voegde er de gepaste beelden aan toe die het geheel de juiste magische ‘touch’ bezorgen. Een origineel geheel dat je de tuin en al zijn kleine bewoners toont zoals je hem en hen nog nooit bekeken of bedacht had.
Terwijl eendagsvlieg uit wil vliegen om op haar eerste (en enige) dag de wereld te verkennen, wacht rups in zijn cocon tot hij een vlinder is. Maar eendagsvlieg wil niet mee wachten en verdwijnt. Zal zij dan nooit zien hoe mooi vlinder is? Vlinder gaat naar haar op zoek en onderweg ontmoet hij een hele dierenwereld in de tuin en volgt het ene avontuur het andere op: een oorwurm, een kakkerlak en een pissebed die van naam willen veranderen, een tor op avontuur in het mos, een overheerlijke bloemenproeverij met hommel, mieren die luizen melken en luizen die de rozenstruik vernielen, pieren onder de grond en libellen op de vijver, en veel meer. Maar zal hij eendagsvlieg terugvinden en kunnen laten zien hoe mooi hij is? Hopelijk wel, en best voor het einde van de dag…

Verhalen en verzen volgen elkaar op en wisselen elkaar af. De rode draad is de zoektocht van de vlinder naar de eendagsvlieg, maar elk verhaal staat op zich en zoomt in op miniaturen uit de tuin die uitvergroot worden tot magische proporties. Knap hoe zo een verrassende wereld tot leven komt. De auteurs filosoferen lichtjes over leven en liefde en dood, zij amuseren zich met spielereitjes, zij spelen met taal en rijmen erop los. Een hele bundel om naar hartenlust in te grasduinen, keer na keer. Ideaal voor het slapengaan om daarna te dromen van die magische wereld.
De zachtgekleurde prenten trekken je aandacht en maken het geheel tot een meer dan aantrekkelijk werk, tot een must-have. Fila roept met haar gevoelige tekeningen de juiste sferen op die de verhalen perfect tot hun recht laten komen. Zij illustreert en voegt toe, associeert en verzint zelf en creëert zo prenten die zich beetje bij beetje laten ontdekken. Knap hoe zij de dieren menselijke trekjes meegeeft, waardoor inleving en herkenning steeds mogelijk zijn.
Een – door Nanja Toebak – knappe vormgegeven prenten-/verhalenbundel die opvalt en die wij graag aanraden.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2022.

Eric Vanthillo - juli 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   
Naomi Tieman

Illustrator
Djenné Fila   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2021

ISBN
9789021424262

Aantal pagina's
78

Prijs
€17,99