Toen Raaf linksaf sloeg

Coverafbeelding van: Toen Raaf linksaf sloeg

Trefwoord(en)
gezin
problemen

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Als Raaf na een vervelende schooldag uit de school komt, slaat hij niet rechtsaf maar linksaf. Na een tijdje is hij de weg kwijt. Toevallig lopen zijn tantes hem tegen het lijf. Vanop hun terras lijkt hij plots zijn moeder te zien. Die is weg van huis. Raaf gaat er achteraan, maar vindt haar niet. Het is het begin van een spannende tocht door de stad, die tot laat in de avond duurt. Raaf beleeft heel wat avonturen en ontmoet heel wat mensen. Maar geraakt hij terug thuis?

Dit verhaal speelt zich af gedurende één avond, vanaf het einde van de schooldag tot ’s avonds laat. Het verhaal verloopt chronologisch maar doorheen het verhaal zijn er wel enkele terugblikken op gebeurtenissen voorheen. Die hebben allemaal een invloed op het gebeuren van die avond.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Raaf, in de ik-vorm. De lezer ervaart de wereld dus door de ogen van Raaf. Hij is een gewone jongen die echter gepest wordt op school. Hij fantaseert graag met zijn moeder over verre plaatsen die ze in een atlas opzoeken. Ook kent Raaf heel wat kleine weetjes over allerhande dingen. Hij denkt ook heel wat na gedurende zijn tocht door de stad en stelt een aantal zaken vast die zich ’s avonds laat afspelen.
De auteur heeft in het verhaal ook enkele herkenbare dingen verwerkt, zoals ruzie tussen ouders die voorkomt zonder dat dit altijd ernstige gevolgen heeft. Maar door kinderen mogelijk bedreigend kan aangevoeld worden. Of dat pestgedrag voortvloeit uit achterliggende zaken die niet zichtbaar zijn op school.
De illustraties zijn vrij donker, enkel in blauw getekend, net als de hele tekst van het verhaal.
Een ‘roadtrip’ van één avond over een jongen die zich wat verloren voelt in de thuis – en schoolsituatie, maar er gelouterd uitkomt.

Pol Van Damme - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Evelien De Vlieger

Illustrator
Karst-Janneke Rogaar   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045127811

Aantal pagina's
127

Prijs
€15,99