Toen Jonas in de walvis zat
In 2019 bewerkten Maria van Donkelaar en Sylvia Weve samen de Metamorfosen van Ovidius in Zo kreeg Midas ezelsoren. Een gedegen samenwerking die bekroond werd met een Zilveren Griffel en een Vlag & Wimpel. Deze keer richtten zij hun pijlen op de verhalen uit het Oude Testament. Een feest aan oraal overgeleverde verhalen die later te boek werden gesteld, niet alleen in de (christelijke) bijbel, maar ook in de Tenach, het heilige boek van het Joodse geloof. En in de Koran, het heilige boek van de Islam, komen ook veel van de hoofdrolspelers voor. Daarom zijn deze verhalen bij uitstek monumenten in woorden die de grenzen van het geloof overschrijden. Of zoals de auteur zelf zegt in een woord vooraf: “Ze zijn geen eigendom van een bepaald geloof, ze zijn dus van niemand en daarom zijn ze van en voor iedereen. Dus ook van jou.”
Van Donkelaar herschrijft 27 verhalen op rijm. Geen sinecure, maar ze doet het, zoals we van haar gewend zijn, met een speelse vlotheid waardoor je er maar al te graag in ronddwaalt. Haar versies zijn hedendaags en tegelijkertijd blijven de wortels duidelijk. Geen gratuite moderniseringen, maar hertalingen met respect voor het origineel.
Adam en Eva en de zondeval, de ark van Noach die na 150 dagen weer tot rust komt op de berg Ararat, Abraham die zijn zoon Izaäk moest offeren, Jozef die de droom van de farao over de zeven vette en de zeven magere jaren verklaart en zo het volk redt van de ondergang, Mozes in het mandje, Simson en zijn geheime kracht in zijn lange haren (die door Delila stiekem in zijn slaap worden geknipt), Jonas in de walvis, en nog veel, veel meer…
Sylvia Weve verbeeldt elk verhaal in een paginagrote prent waarin vele details uit het verhaal samenkomen tot een veelzijdige compositie waarin je niet alles gezien hebt van de eerste keer. Knap hoe zij meesterlijk met speelse en luchtige lijnen tekent als was het een werkje van niets. Ook mooi hoe zij de tekeningen inkleurt met kleurvlakken die telkens net niet lijken te passen. Dit geeft aan de prenten iets anarchistisch. Het geeft de indruk niet af te zijn, en dus gaat de kijker met zijn verbeelding de prenten verder (af)maken in zijn hoofd. Knap hoe zij zo de aandacht verdient en vasthoudt in haar majestueuze prenten.
Beeld en woord en de totale vormgeving door Bockting Design maken dit werk tot een verhalenbundel om te koesteren. Een aanrader!
Bekroond met een Bronzen Penseel 2022.
Eric Vanthillo - november 2021
Auteur
Maria van Donkelaar
Illustrator
Sylvia Weve
Uitgeverij
Gottmer
Jaartal
2021
ISBN
9789025774905
Aantal pagina's
70
Prijs
€19,99