Toen ik

aanrader Coverafbeelding van: Toen ik

Trefwoord(en)
leven
opgroeien
fantasie

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

In 15 korte ‘tranches de vie’ vertelt Joke van Leeuwen met een wervelende fantasie en een milde humor over de gebeurtenissen in het leven van de jonge Deef. Dit alles rijkelijk doorspekt met treffende zwart-wit tekeningen en speels vormgegeven met diverse lettertypes, en je krijgt weer zo’n typische ‘Joke van Leeuwen’ waar woord en beeld met elkaar in dialoog gaan en elkaar versterken tot een te koesteren verhaal.
Het leven van Deef, jongen van gescheiden ouders, loopt niet altijd op rolletjes. Soms verveelt hij zich en gaat hij tekenen. Maar dat wil niet altijd lukken en dan geeft hij het snel op. Als zijn mislukte tekening tot leven komt, is het hek helemaal van de dam. Als hij briefjes schrijft om te verzenden met de gewonde duif, is die net iets te vroeg weggevlogen. De klok die hij wilde repareren als toekomstige onderzoeker was niet kapot. Dan maar een ander beroep kiezen. Als hij de bus miste, miste hij ook een groot avontuur. Of niet? In elk geval, als je ergens niet bij bent weet je niet wat er daar gebeurde. En zo gaat het maar verder. Over in het diepe springen, over vergeten en nieuwe woorden, over leuke dingen doen, over kiezen en dan het ene wel meemaken maar het andere verliezen, enzovoort.

Het originele concept (15 hoofdstukjes die allemaal beginnen met ‘Toen ik …’) en de speelse vormgeving maken dit boekje tot een hebbeding dat je verslindt maar even goed mondjesmaat doorbladert. Je zult er steeds met plezier naar teruggrijpen om een stukje te herlezen. Om dan, in gedachten of luidop met vrienden, te reflecteren over je eigen leven. Want herkenning is stevig aanwezig in dit werk. De verschillende lagen in het verhaal maken het prettig (en boeiend) voor jong en oud. Zeker de subtiele knipogen zijn heerlijk om te ontdekken voor volwassenen.
Een (h)eerlijk boekje dat je niet onberoerd zal laten, een aanrader!
En meer dan terecht bekroond met een Zilveren Griffel 2018.

Eric Vanthillo - november 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Joke van Leeuwen   

Illustrator
Joke van Leeuwen   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2017

ISBN
9789045121024

Aantal pagina's
96

Prijs
€15,99