Toen het oorlog was
Na een verklarende inleiding en een tijdlijn volgen tien hoofdstukken waarin verschillende facetten van de Tweede Wereldoorlog aan bod komen. Zoals: hoofdrolspelers – vechten – techniek – symbolen – overleven … Elk hoofdstuk wordt verduidelijkt aan de hand van teksten, foto’s en illustraties. Vet gedrukte woorden verwijzen naar een andere plek waar meer over dat onderwerp wordt geschreven. Elk hoofdstuk sluit af met een bedenking om over na te denken.
Een nawoord, register en fotoverantwoording sluiten het boek af.
Dit boek in groot formaat wil jonge lezers duidelijk maken welke verschrikkingen de Tweede Wereldoorlog teweegbracht. De auteurs doen dit aan de hand van heel veel fotomateriaal en erg duidelijke teksten. De teksten zijn gemakkelijk te lezen en de vele foto’s geven visueel nog veel duidelijker weer wat er tijdens die oorlog allemaal gebeurde.
Na de uitleg in het begin van het boek, is het niet noodzakelijk om de hoofdstukken in volgorde te lezen. De lezer/kijker kan kiezen welk onderwerp hij/zij wil lezen. Het is ook niet de bedoeling om het boek in één keer uit te lezen. Het zou kinderen kunnen bezwaren om alle informatie en beeldmateriaal over de oorlog achter elkaar in zich op te nemen.
Niettemin is het wel heel belangrijk om deze vreselijke periode onder de aandacht te blijven brengen. Zo wordt het duidelijk hoe kostbaar de vrede is die mensen nu in Europa kennen. Maar ook hoe hard oorlog inhakt op het leven van mensen.
De auteurs zijn zeer zorgvuldig te werk gegaan om in de verschillende hoofdstukken deze oorlog onder de aandacht te brengen.Een boek dat zeker in klas- of schoolbibliotheken niet mag ontbreken.
Beslist de moeite waard!
Bekroond met de Zilveren Griffel 2020.
Pol Van Damme - januari 2020
Auteur
Annemiek de Groot
Roos Jans
Juul Lelieveld
Liesbeth Rosendaal
Illustrator
Irene Goede
Uitgeverij
Gottmer
Jaartal
2019
ISBN
9789025771447
Aantal pagina's
179
Prijs
€24,99