Toen het oorlog was 1914 – 1918

Coverafbeelding van: Toen het oorlog was 1914 – 1918

Trefwoord(en)
WO I
oorlog

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een verklarende inleiding en een tijdlijn volgen tien hoofdstukken waarin verschillende facetten van de Eerste Wereldoorlog aan bod komen. Zoals: hoofdrolspelers – vechten – techniek – oorlog is overal – het leven van soldaten – dieren … om te eindigen met een hoofdstuk over sporen van de oorlog. Elk hoofdstuk wordt verduidelijkt aan de hand van teksten, foto’s en illustraties. Vet gedrukte woorden verwijzen naar een andere plek waar meer over dat onderwerp wordt geschreven. Elk hoofdstuk sluit af met een bedenking om over na te denken.
Een nawoord, register, bronnenlijst en fotoverantwoording sluiten het boek af.

Dit boek in groot formaat wil jonge lezers duidelijk maken welke verschrikkingen de Eerste Wereldoorlog teweegbracht. De auteurs doen dit aan de hand van heel veel fotomateriaal en erg duidelijke teksten. De teksten zijn gemakkelijk te lezen en de vele foto’s geven visueel nog veel duidelijker weer wat er tijdens die oorlog allemaal gebeurde.
Na de uitleg in het begin van het boek, is het niet noodzakelijk om de hoofdstukken in volgorde te lezen. De lezer/kijker kan kiezen welk onderwerp hij/zij wil lezen. Het is ook niet de bedoeling om het boek in één keer uit te lezen. Het zou kinderen kunnen bezwaren om alle informatie en beeldmateriaal over de oorlog achter elkaar in zich op te nemen.
Niettemin is het wel heel belangrijk om deze vreselijke periode onder de aandacht te blijven brengen. Zo wordt het duidelijk hoe kostbaar de vrede is die mensen nu in Europa kennen. Maar ook hoe hard oorlog inhakt op het leven van mensen.
De auteurs zijn zeer zorgvuldig te werk gegaan om in de verschillende hoofdstukken deze oorlog onder de aandacht te brengen. Zo gaan ze dieper in op hoe de oorlog is kunnen ontstaan, hoe het komt dat mensen van over de hele wereld eraan mee (moesten) doen, hoe hij de kiem legde voor de Tweede Wereldoorlog, enzoverder.
Een zelfde boek, met dezelfde opbouw bestaat ook over de Tweede Wereldoorlog.
Een boek dat zeker in klas- of schoolbibliotheken niet mag ontbreken.
Beslist de moeite waard!

Bekroond met een Bronzen Griffel 2022.

Pol Van Damme - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Marrit Boogaars
Annemiek de Groot
Roos Jans
Juul Lelieveld
Liesbeth Rosendaal

Illustrator
Irene Goede   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2021

ISBN
9789025775094

Aantal pagina's
192

Prijs
€25,99