Toen Faas niet thuiskwam

aanrader Coverafbeelding van: Toen Faas niet thuiskwam

Trefwoord(en)
familie
broers
anders zijn

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Peet vertelt aan de hand van flash-backs over de nacht toen Faas niet thuiskwam en de daaropvolgende dag. Peet en papa ruimen de zolder op om er een werkkamer voor papa te maken. Na het overlijden van zijn moeder wordt Peet er nog meer op uitgestuurd om Faas terug thuis te brengen die zich telkens op één van zijn plekjes verstopt. Faas is een wat vreemde jongen van elf, die graag tekent vanuit onverwachte perspectieven. Hij had een speciale band met zijn mama, twee handen op één buik want ze begrepen elkaar en konden samen goed over dingen praten. Papa en Peet staan daar buiten en hebben minder vat op Faas. Na die bewuste nacht probeert Peet de hele dag om Faas en hun vader wat dichter bij elkaar te brengen.

Terwijl Peet en zijn papa de zolder opruimen filosofeert de auteur over bewaren en weggooien. In afwisselende hoofdstukken en aan de hand van flash-backs krijgen we meer te lezen over Faas en zijn ‘verdwijnen’. In mooi gekozen woorden, heerlijk poëtische mijmeringen en filosofische bedenkingen lezen we over verschillende gevoelens, gedachten, de gang des levens,… Echt prachtig geschreven, zinnen die je wil herlezen, koesteren omdat ze zo suggestief, beeldend en poëtisch zijn. Het verhaal kent een open en verwachtingsvol einde. Pas op het einde van dit meesterwerk lees je wat er met mama gebeurd is, maar nergens gebruikt de auteur dramatische zinnen.

Dit boek is bekroond met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2004 en in 2015 ontving Martha Heesen de Theo Thijssen-Prijs voor haar hele oeuvre.

Hilde Umans - april 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Martha Heesen

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2015

ISBN
9789045118901

Aantal pagina's
94

Prijs
€12,50