Toen de wereld nog van ons was

aanrader Coverafbeelding van: Toen de wereld nog van ons was

Trefwoord(en)
WO II
Jodenvervolging
vriendschap
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Wenen, 1936. Drie beste vrienden, Leo, Elsa en Max, kijken hun ogen uit in het reuzenrad. De foto die op dat moment gemaakt wordt, bewaren ze zorgvuldig, als teken van hun vriendschap. Maar hun wereld verandert met het naderen van de Tweede Wereldoorlog. Voor de Joodse Leo en Elsa is Oostenrijk niet meer veilig. Ze vluchten het land uit. Max verhuist naar München, waar zijn vader een belangrijke functie krijgt in het naziregime. Zal hun vriendschap standhouden? Zullen ze elkaar ooit nog weerzien?

Dit boek bevat een verhaal waarvan iedereen de gevolgen kent. Het vertelt het wedervaren van drie kinderen die samen een zorgeloze jeugd beleefden in Wenen. Door de daaropvolgende gebeurtenissen verandert hun leven ondenkbaar fundamenteel.
Het verhaal is gebaseerd op een onwaarschijnlijk gebeuren in het leven van de vader van de auteur dat hem het leven heeft gered.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van de drie kinderen. Vanuit het standpunt van Leo en Elsa wordt het verhaal in de ik-vorm verteld. Daardoor worden de gebeurtenissen heel erg indringend beschreven, met hun gevoelens en gedachten, hun hoop en wanhoop. Vanuit het standpunt van Max is het de alwetende auteur die het verhaal vertelt. Daardoor is het beeld dat de lezer krijgt, meer afstandelijk. Het maakt duidelijk hoe die gewone jongen evolueert onder de invloed van zijn omgeving naar een willoze volger van het regime.
Het verhaal verloopt chronologisch en afwisselend uit de verschillende standpunten. Soms zijn er kleine tijdsprongen in het verhaal. Door de korte hoofdstukken leest het verhaal heel makkelijk en blijft de spanningsboog aangehouden.
Hoewel er al heel wat verhalen over de Tweede Wereldoorlog werden geschreven en de verschrikkelijk gevolgen voor de joden in die tijd, maakt het verhaal een heel diepe indruk op de lezer. De wanhopige strijd van Leo en Elsa om te overleven tegenover het harde, superieure gevoel van Max laten de lezer niet onberoerd.
Een aanrader die nog lang blijft nazinderen!

Pol Van Damme - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Liz Kessler   

Uitgeverij
KokBoekencentrum   


Jaartal
2021

ISBN
9789026625008

Aantal pagina's
296

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
When The World Was Ours

Vertaler(s)
Daniëlle Tuk