Toen de walvissen kwamen

Coverafbeelding van: Toen de walvissen kwamen

Trefwoord(en)
zee
walvissen
dood
ouders
grootouders
eiland

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Op een winderige dag bracht papa zijn dochter, de ik-persoon van dit gevoelige prentenboek, naar opa die op het Kraaieneiland woont. Want mama was erg ziek. Op het eiland ging ze meteen naar haar beste vriend Kai die haar een nest jong geboren babykonijntjes toonde. De volgende dag maakten ze flessenpost voor mama en zo ging het leven door op Kraaieneiland. Tot het slechte nieuws over mama alles deed omslaan. Opa en het meisje wilden terug naar huis varen, maar toen waren er de aangespoelde walvissen die gered moesten worden. Het meisje koos ervoor om bij de walvissen te blijven. Want daar was ze niet verdrietig om haar mama en leek het haar net of mama dichtbij was. Als opa haar kwam halen op het strand, sprak zijn houding en zijn stilzwijgen boekdelen… Die nacht sliep het meisje bij hem. Maar als zij midden in de nacht wakker werd, verliet zij het bed en het huis en ging zij naar de walvissen in de zee …

Als een verhaal over een gevoelig onderwerp zoals hier de dood in balans is, dan raakt het je. Zo treft dit verhaal je diep. De auteur koos de juiste woorden en schreef vlotte volzinnen die beschrijven en suggereren. De chronologie van het verhaal sleept je mee en houdt je in zijn ban. Terwijl tussen de woorden en de zinnen de pijn en het gemis bij je naar binnen voelt sijpelen. Je kan bedenkingen of vragen hebben bij de actie als het meisje het huis verlaat en gaat zwemmen bij de walvissen – je vraagt je af of dit realistisch is of een droom, en tegelijkertijd stel je jezelf vragen over haar leeftijd – maar dat drukt niet op het totale verhaal want door de kracht van de andere gebeurtenissen neem je dit voor waar aan en laat je je met gemak inpalmen door de gehele verhaallijn.
De al even gevoelige prenten vol sfeer en zachte kleur kloppen hier perfect bij. De illustrator schilderde op ruw papier met waterachtige verf taferelen die droom, stilte en gevoeligheid met elkaar vermengen. De magie ervan pakt je helemaal in. Net als de woorden van het verhaal.
De samenwerking van auteur en illustrator leidde dus naar een verrassend verhaal dat je helemaal inpalmt en dat je niet meer loslaat. Het is hard, maar tegelijkertijd biedt het je ook heel veel troost en warmte.
Een mooie balans!

Eric Vanthillo - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Phebe Rasch   

Illustrator
Margriet van der Berg   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044837148

Aantal pagina's
30

Prijs
€15,95