Toen Alfie verdween

Ciel vindt zich overal teveel. Haar moeder is met haar nieuwe vriend bezig met het zusje of broertje dat binnenkort geboren wordt. Haar vader heeft geen tijd voor een gesprek aan de telefoon en tot overmaat van ramp verdwijnt ook Alfie – haar enige vriend – uit haar leven. Als haar moeder naar het ziekenhuis moet, blijft Ciel achter bij haar nieuwe oma, iemand die ze eigenlijk amper kent. Hoe geraakt ze zo snel mogelijk terug thuis en bij haar moeder?

In dit mooi verwoord en beeldrijk verhaal worden verschillende thema’s gecombineerd. Het gegeven van een nieuw halfbroertje of –zusje dat Ciel eigenlijk niet wil, een nieuw samengesteld gezin, de uitwijzing van vluchtelingen – Alfie is er het zoontje van – een ingebeeld vriendje dat allerlei ideeën in Ciels hoofd fluistert en haar aanzet tot ruzie en baldadigheden. Onderwerpen die in andere verhalen ook voorkomen en hier in één verhaal zijn gebald.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ciel, in de ik-vorm. De lezer ervaart de omgeving van Ciel door haar ogen en hoe zij daar op reageert.
Het verhaal verloopt chronologisch en is geschreven in een makkelijk leesbare stijl waarin toch heel wat beeldtaal werd gebruikt. Die tilt het verhaal op en geeft het een grotere allure. De ‘mooie-woordenlijst’ die Ciel met Alfie opstelt, draagt daar ook nog toe bij.
Het personage van Ciel is heel herkenbaar en haar reacties op de gebeurtenissen komen natuurlijk en geloofwaardig over. Het verhaal over de gevouwen Japanse kraanvogels is mooi verwerkt in het verhaal. De problematiek van vluchtelingen en wat zij allemaal in stilte meedragen, krijgt ook een plaats.
Bijzonder knap opgebouwd verhaal dat de doelgroep zeker kan aanzetten tot het overdenken van zijn/haar eigen situatie en een beeld schept van en begrip vraagt voor niet zichtbaar leed van anderen.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Gerda de Preter

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2018

ISBN
9789045121611

Aantal pagina's
128

Prijs
€13,99