Ties en Trijntje in december

Yvon Jaspers schreef reeds vele verhalen over de ondernemende kleuters Ties en Trijntje.
In deze bundel beleven zij de laatste maand van het jaar heel erg intens. Het boek begint op 1 december als zij een adventskalender krijgen van mama en eindigt op 24 december als het Kerst is. Daartussen lees je voor elke dag 1 verhaal. De eerste dagen zijn de zenuwen hoog gespannen voor de komst van Sinterklaas. Op 2 december maken zij elkaar zwart met een verbrande kurk (maar dat loopt mis…) en ontmoeten zij de Sint en zijn Pieten op het marktplein. Op 3 december kan Ties niet slapen en zou hij liefst naar beneden gaan. Op 4 december lopen de zenuwen op en hebben Ties en Trijntje slaande ruzie. Maar op 5 december is het dan eindelijk de grote dag en op 6 december delen zij de grote pop van speculaas met mevrouw De Jong, de oude buurvrouw. De volgende dagen beleven zij de winterse tijd en leven zij naar Kerstmis toe. Dag na dag. Tot het grote kerstfeest op 24 december als de familie gezellig samenkomt en iedereen er op zijn best uitziet. En blijkbaar zijn dan ook alle vakjes van de ‘advertentiekalender’ open en is het uit met aftellen.
Stuk voor stuk heerlijke voorleesverhalen die perfect passen bij de winterse eindejaarssfeer tijdens de maand december.
Yvon Jaspers observeert raak en schrijft innemend over de 2 hoofdpersonages die elkaar regelmatig in de haren vliegen maar elkaar niet kunnen missen. Herkenbaarheid is hierbij zeker troef, maar zij gaat toch net iets verder dan dat. Zij smukt haar verhalen op met fijne details en verrassende wendingen die je vaak doen glimlachen en die je telkens doen uitkijken naar het volgende verhaal.
De prenten van Hopman kloppen hier perfect bij. Hij tekent beweeglijke en expressieve figuren met speelse lijnen die hij nonchalant inkleurt met zachte kleuren. Zij geven het geheel iets zachts en al even herkenbaar als de verhalen zelf.
De bijgeleverde adventskalender op stevig karton met de 24 luikjes is een welkom attribuut bij dit boek.
Zo wordt de luisteraar deel van het verhaal. Leuk!

Eric Vanthillo - december 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Yvon Jaspers

Illustrator
Philip Hopman   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2013

ISBN
9789021672236

Aantal pagina's
123

Prijs
€15,99