Thuis draag ik bij me

aanrader Coverafbeelding van: Thuis draag ik bij me

Trefwoord(en)
oorlog
vluchtelingen
vluchtelingenkampen
vluchten
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Wassim, Romeo en Laila ontvluchten hun thuisland Syrië. Drie totaal verschillende tieners die elkaar toevallig ontmoeten in een lange vluchtelingenstroom. Alle drie zijn ze op zichzelf aangewezen en kunnen ze wel wat hulp en vooral menselijk contact gebruiken. Ze weten dat ze nog een lange reis voor de boeg hebben als ze ooit een veiligere plek willen bereiken. Maar hoe komen ze daar en wat als ze er dan eindelijk aankomen?

Thuis draag ik bij me grijpt naar de keel en laat niet los. Tijdens het lezen wordt je mens-zijn op de proef gesteld. Nog dagen nadat je het hebt weggelegd blijf je in de greep van dit boek. Het is het soort boek dat je tegelijkertijd niet wil lezen en moet lezen. Het boek waarvan je halverwege denkt ‘ik moet het wegleggen, het is teveel’ maar waarvan je weet dat je dat niet zal doen. Omdat je het de mensen die dit verhaal hebben geleefd verplicht bent. Omdat je weet dat je je ogen niet mag sluiten voor hun leed. Maar ook omdat het goed geschreven is. De reden dat het zo aangrijpt is niet enkel het thema maar ook de menselijkheid van de personages, de keuze van de drie verschillende tieners die hun verhaal vertellen en de vlotte schrijfstijl die tegelijkertijd luchtig en zwaar is. Wat ook interessant is, is dat het verhaal niet ophoudt wanneer ze Nederland bereiken. Het laat zien dat het einddoel van hun tocht niet meteen het einde van hun verhaal is. Hoe leef je verder na zo’n reis? Hoe pik je als tiener de draad weer op? Ook hier is aandacht voor in Cecile Korevaars verhaal. Het toont dat ze echt begaan is met de mensen die ze sprak voorafgaand aan het schrijfproces. Ze wil niet enkel een boek schrijven dat blijft hangen omwille van de verschrikkingen die er in voorkomen. Ze wil dat haar lezers hun ogen openen voor de mensen achter het verhaal. Ook als ze een veiligere plek bereikt hebben. Ze toont de mens achter de vluchteling.
Thuis draag ik bij me is een aanrader om verschillende redenen: de schrijfstijl, het intense thema, de diepgang van de personages maar vooral omdat iedereen dit boek gelezen moet hebben.

Mathilde Lemm - augustus 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Cecile Korevaar

Uitgeverij
Blossom Books   


Jaartal
2022

ISBN
9789463493239

Aantal pagina's
245

Prijs
€18,99