Thornhill

2017. Ella heeft vanuit haar nieuwe kamer zicht op een prachtig, enigszins vervallen, oud huis. Wanneer ze een meisje van haar leeftijd bij het huis ziet staan, is haar interesse geprikkeld. Hoewel het huis en de tuin rondom verboden toegang zijn, slaagt Ella er in binnen te dringen. In de overwoekerde tuin vindt ze geen blond meisje maar wel enkele kapotte marionetten. Ze besluit de marionetten zelf te herstellen. Stilaan begrijpt ze dat het blonde meisje via de marionetten met haar probeert te communiceren.

1982. Mary woont in Thornhill, een weeshuis voor meisjes. Boven in haar zolderkamer houdt ze zich schuil voor de anderen. Gebukt onder het gepest van enkele meisjes, stort Mary zich op haar marionetten. Ze vindt troost in het urenlang creëren van prachtige poppen. Ondanks de aanwezigheid van begeleiders neemt het gepest toe. Uiteindelijk wordt het zo erg dat Mary tot drastische acties besluit over te gaan.

Thornhill is een onvergetelijk boek dat de lezer wekenlang in zijn ban houdt. De graphic novel creëert met behulp van tekst én illustraties een adembenemend verhaal. Het tragische verhaal wordt verteld door dagboekfragmenten van Mary en filmisch opeenvolgende illustraties (met een kleine hoeveelheid tekst) die het leven van Ella tonen. Beide meisjes zijn eenzaam en vinden troost in literatuur en marionetten. Hoewel hun levens 35 jaar uit elkaar liggen, zijn ze toch onlosmakelijk verbonden. Niet alleen de gothic setting maar ook enkele verhaalelementen zorgen voor een mysterieuze sfeer die het boek nog onvergetelijker maakt. De spanning is bijna niet te houden naarmate het einde nadert. Een prachtige graphic novel die iedereen zou moeten lezen. Een ideaal boek om klassikaal mee aan de slag te gaan maar evengoed een bijzonder geschenk. Een aanrader zoals er nog nooit één was.

Mathilde Lemm - november 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Pam Smy

Illustrator
Pam Smy

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2017

ISBN
978902177736

Aantal pagina's
537

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Thornhill

Vertaler(s)
Imme Dros