Thomas Tucker

Coverafbeelding van: Thomas Tucker

Trefwoord(en)
school
vriendschap
mysteries
ruimtevaart

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Juli 1969. Bij Tak komt een nieuwe jongen in de klas, Thomas Tucker. Die is nergens bang voor en iedereen wil vriend met hem worden. Thomas kiest Tak als vriend. Maar dan gebeuren er vreemde dingen die Tak in een kwaad daglicht stellen. Wie heeft het op hem voorzien? En waarom? Tak gaat op onderzoek.

Het verhaal speelt zich af ten tijde van de eerste maanlanding. Tak is daar heel erg in geïnteresseerd en volgt de berichten op de voet.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Tak, in de ik-vorm. De lezer weet dus evenveel – of even weinig – van wat er gebeurt. De lezer krijgt ook een beeld van hoe Tak denkt en wat hij voelt. Enerzijds voelt hij zich aangetrokken door Thomas omdat die hem als vriend heeft gekozen. En Thomas gedraagt zich stoer en doet zich groot voor. Iets wat Tak ook wel wil. Maar anderzijds wil hij ook nog gewone ‘kind’-dingen doen en dat botst met Thomas.
Dat het verhaal zich afspeelt in 1969 is geen probleem, maar de houding van Thomas is dat wel en de belangrijke gebeurtenis ook. In die tijd waren kinderen veel meegaander en volgzamer dan nu en zouden ze zeker niet doen wat Thomas allemaal zegt en doet. De maanlanding viel in de zomer, op een tijdstip dat iedereen vakantie had. En dan nog midden in de nacht, terwijl Tak ze in de namiddag ‘live’ bekijkt. Dat klopt dus niet.
De ondertitel ‘Ontdekkingsreiziger van beroep’ is ook misleidend. Het is Tak die interesse heeft voor de ontdekkingsreis naar de maan. Wat het doel is van de houding van Thomas is nogal onduidelijk. Hij geeft uiteindelijk wel een verklaring maar die is maar flauw en weinig overtuigend.
Op de achterflap staat dat de auteur ‘grappig, ondeugend en net even anders’ is. Dat is het verhaal ook. De lezer moet geen waarheidsgetrouw verhaal zoeken. Wel een verhaal dat duidelijk maakt dat je jezelf moet blijven en dat vriendschap belangrijker is dan aanzien.
Een luchtig verhaal uit de tweede helft van de vorige eeuw dat makkelijk wegleest. Met kleine zwart-wit illustraties die het geheel verluchtigen.

Pol Van Damme - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Harmen van Straaten   

Illustrator
Harmen van Straaten   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2021

ISBN
9789025881566

Aantal pagina's
85

Prijs
€13,99