The line – Nederlandse editie

aanrader Coverafbeelding van: The line – Nederlandse editie

Trefwoord(en)
creativiteit
tekenen
psychologie
veranderen

Genre
hobby

Vanaf
15 jaar

Deze werkblok – want dat is het eerder dan een boek – oogt als een grote scheurkalender, heeft als NUR 476 en 770, wat zich vertaalt als ‘tekenen, schilderen, kalligrafie’ en ‘psychologie algemeen’. Onverwachte combinatie? Zou kunnen. Maar niet als Keri Smith aan de basis ligt. Zij is de Canadese schrijfster, illustrator en guerrilla-kunstenaar die we kennen van haar ‘Wreck this journal’ en andere werken die je voortdurend dwingen om buiten de lijntjes te denken en te handelen. Want zoals ze zelf zegt: “Als je jezelf uitdaagt en uit je vastgeroeste patronen breekt, vergroot je je wereld. En daar word je gelukkig van.” Dat is deze keer niet minder.
Ze neemt je mee op sleeptouw om doorheen het boek, dat je ‘staand’ gebruikt en dus verticaal opent, een doorlopende lijn te tekenen. Pagina na pagina geeft ze je opdrachten om verder te tekenen. Het begint heel eenvoudig zoals “trek de lijn verder door over de colofonpagina” of “krabbel hier en daar wat” enz. Maar gaandeweg worden de opdrachten uitgebreider en moet je lijmen of knippen of vouwen en mag de lijn ook af en toe het boek verlaten en de wijde wereld intrekken. Soms is de toon ernstig, maar de humor komt dan steeds snel terug. Ze licht het traject toe als een avontuur, een experiment waarin je jezelf zal tegenkomen. Maar ze voegt er aan toe dat het ook gewoon een spel kan zijn zonder meer. En zo neemt ze je mee op een lange tekentrip – die je kan onderbreken en terug opnemen – die je leidt naar het einde van het boek (en naar wie weet welke sensatie of innerlijke groei bij jezelf…). Ze betrekt alle zintuigen, doet je reflecteren, doet je voelen en gewaarworden. De psychologie en de therapie zijn nooit ver weg en soms echt aanwezig, maar het blijft altijd speels. Zo blijft Smith trouw aan haar gekende stijl en filosofie. Vaak komt het geheel over als yoga met potlood en papier. Met haar sobere en goed gekozen woorden spreekt ze je toe met rustige en zalvende stem die je steeds eerder uitnodigt dan dwingt, wat de vertaler goed overnam.
Dit is weer een opvallend en meer dan eigenzinnig project van Smith, die er steeds in slaagt om haar publiek aan het werk te zetten en creativiteit te koppelen aan innerlijke groei maar zich nooit herhaalt.
Daarom zeker een aanrader voor wie het avontuur aandurft. En voor elk ander ook!

Eric Vanthillo - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Keri Smith   

Illustrator
Keri Smith   

Uitgeverij
Het Spectrum   


Jaartal
2017

ISBN
9789000359752

Aantal pagina's
224

Prijs
€13,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The line

Vertaler(s)
Gail Trouw