Terugkeer van de reuzen

aanrader Coverafbeelding van: Terugkeer van de reuzen

Trefwoord(en)
sprookjes
reuzen
fantasie
macht
kinderen

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Als je dit kunstig prentenboek in je hand houdt, vermoed je een spannend avontuur. Maar het is zoveel meer: een donker sprookje, een mythisch verhaal, een wrede tragedie, en nog meer. Het overweldigende verhaal neemt je beetje bij beetje in zijn macht en sluipt zo bij je naar binnen tot een huiveringwekkende ervaring.
Het verhaal: op een dag, in het verre Noorden, kropen gigantische reuzen uit de grot waarin ze zich jaren geleden hadden opgesloten. Waarvoor? En waarom komen ze er nu uit? En waar gaan ze nu naartoe?… Vele vragen die zich gaandeweg oplossen. Verschillende raadselachtige sporen geven hen de richting aan tot bij een huis in een uitgestrekte vallei. En daar ontmoeten zij een beeldschone vrouw met lange, weelderige haren in een lang gewaad. Een tovenares? Een heks?… Herinneringen vol pijn en verdriet komen bovendrijven en de reus ontdekt wat hem jaren in een onontkoombare macht hield. Want hij had haar ooit iets beloofd, en die belofte is hij nooit nagekomen. Of beter: niet helemaal…

Henk Willems, grafisch vormgever, bedacht en illustreerde dit verhaal en gaf het ook zijn uiteindelijke vorm inclusief de tekstzetting. Dat dit het eindproduct is van een doorwinterde passie en vakmanschap, dat zie je meteen. Hij liet niets aan het toeval over en zijn uitgepuurde visie zorgt voor een geheel dat helemaal klopt.
Met gemengde technieken (verf, acrylstift, pastelkrijt, print en photoshop) creëert hij haast mythische prenten vol sfeer en suggestie. Zij prikkelen je verbeelding en werken in op je onderbewuste. Hij speelt daarin vakkundig met proporties, perspectieven, kleuren en achtergronden: sferen worden neergezet met dwingende hand en de prenten op zich vertellen en stuwen het verhaal.
Liene Donckers, opgegroeid met en gepassioneerd door taal, schreef het verhaal met woorden die gewikt en gewogen zijn. Geen woord te veel of te weinig. En toch is het geheel een uitgebreid relaas vol geheimen die zich een voor een openbaren. Zij weet mysterie perfect te doseren en houdt je zo als (voor)lezer bij de les. Tot een grootse, onverwachte finale. Na het lezen blijf je verweesd achter van al deze woordelijke én beeldrijke ‘power’. Om daarna terug te keren en weer nieuwe details te ontdekken.
Daarbovenop vind je in het begin van het boek nog een QR-code die je leidt naar de website vanwaar je een muziekstuk hoort, gecomponeerd door Joachim Claeys. Elf minuten lang neemt hij je mee in een trip waarin hij het verhaal interpreteert en vat in klank en zang. Een verrassende en meer dan knappe aanvulling die perfect werkt terwijl je het boek leest. Maar even goed op zich.
Dit boek is echter (nog) niet verkrijgbaar in de handel. De makers houden de productie en verkoop liever in eigen beheer omdat zij zo de opbrengst integraal kunnen afstaan aan een goed doel: vzw Feestvarken. Een vereniging die voor en samen met mensen met een kwetsbaarheid de strijd aanbindt tegen armoede in België. Dit door verjaardagspakketten te geven aan kinderen in gezinnen in armoede en door sensibiliseringscampagnes te voeren naar het brede publiek toe en door te wegen op het beleid.
Dat zoveel kwaliteit gecombineerd mag worden aan dit nobel doel, dat verdient respect en bewondering. Daarom méér dan een aanrader, een must!
Je kan het boek aankopen via deze link.

Eric Vanthillo - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Liene Donckers   

Illustrator
Henk Willems   

Uitgeverij
Tuimelkruid


Jaartal
2020

ISBN
9789464079395

Aantal pagina's
54

Prijs
€20,00


Duurtijd
11:03

Componist
Joachim Claeys