Ten strijde – De Eindeling, deel 2

Samen met haar vrienden is Byx, de laatste ‘dariene’, op zoek of er nog  anderen van haar soort leven. Hun tocht is niet zonder gevaar en meermaals moeten zij de dood in de ogen kijken. Ondertussen neemt de dreiging van oorlog tussen Nedarra en Dreyland snel toe. Byx moet op zoek naar de waarheid achter de legende van een verborgen darienenkolonie. De druk op haar leiderschap is groot en ze twijfelt erg aan zichzelf.

Dit is het tweede deel van de reeks rond de dariene Byx. Het is een voortzetting van het verhaal dat in het eerste deel stopte. Het is wel aangeraden het eerste deel te lezen om de wereld van Byx beter te begrijpen. Ook nu wordt de lezer meegevoerd naar deze bijzondere wereld waarin wezens leven die lijken op dieren die de lezer kent, maar toch heel anders zijn. Elke soort heeft zo zijn eigen sterkte en verborgen magie. Daarnaast leven er ook gewone dieren als honden of paarden in een omgeving waar mensen streng worden geregeerd door een machtig heerser.
Deze fantasievolle wereld heeft naast die bijzondere fauna ook zijn eigen flora met eveneens nieuwe, ongekende namen. Dat maakt het lezen mogelijk wat moeilijk en minder makkelijk voorstelbaar. Al wordt de lezer al snel meegezogen in deze wereld. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Byx, in de ik-vorm. De lezer ervaart die bijzondere wereld dus door haar ogen en hij/zij weet enkel wat Byx ervaart, doet, hoort, ziet en denkt. Doorheen het verhaal evolueert Byx ook. Ze steunt heel erg op haar vrienden en laat zich leiden. Maar op een bepaald ogenblik moet ze zelf de leiding nemen en dat bezorgt haar erg veel twijfels en onzekerheid.
De personages van de dieren zijn antropomorfisch beschreven; ze hebben dus heel wat menselijke eigenschappen, waaronder ook spreken met mensen en andere wezens. Daarnaast bezitten ze ook nog eens een bijzondere, magische gave die hen nog meer speciaal maakt.
De lezer moet zich dus wel wat inleven in deze fantasierijke wereld maar eens dat gebeurd is, volgen de gebeurtenissen elkaar snel op en blijft de spanningsboog gespannen. Daardoor blijft de lezer geboeid. Net als in het eerste deel zitten er in het verhaal meerdere lagen die dieper gaan dan enkel het avontuur. Het uitroeien van een soort wezens of geloof in eigen kunnen, het opzien naar anderen, vertrouwen op vriendschap en nog veel meer elementen komen in het verhaal aan bod.
Het boek vormt weer een afgerond geheel, net als het eerste deel, maar het verhaal is niet af. Het is uitkijken naar het volgende deel.
Beslist de moeite waard!

Pol Van Damme - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Katherine Applegate   

Illustrator
Max Kostenko   

Uitgeverij
Billy Bones   


Reeks
De Eindeling

Jaartal
2019

ISBN
9789463850131

Aantal pagina's
395

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Endling #2 – The First

Vertaler(s)
Hanneke van Soest