Tel de vlinders in de kamer

Coverafbeelding van: Tel de vlinders in de kamer

Trefwoord(en)
liefde
relaties
eenzaam
zoeken
wereld

Genre
prentenboek

Vanaf
18 jaar

‘Tel de vlinders in de kamer’ start in een stad die onwel is geworden, terwijl mensen een zucht slaken. Een soort apocalyptisch beeld van de wereld om ons heen dringt zich op. Iedereen keert naar binnen en sluit zijn huis af. Daarbinnen dansen de uren en legt het personage zich te vondeling. Maar is er iemand die zoekt? Waar zitten de anderen? En wat doen zij? In de kamer worden uiteindelijk vlinders – pas ontpopt uit het behang – geteld en ramen worden geopend…

Dit poëtische beeldverhaal houdt je in zijn ban. Je bekijkt de prenten vol verstild leven, je leest een zinnetje (of meer) en je droomt weg in je eigen associaties van het leven en de liefde. Verlangen, zoeken en vinden/niet vinden keren voortdurend terug doorheen het verhaal dat ieder beleeft op zijn eigen wijze. Want de beide makers samen concipieerden het geheel open en transparant en met grote nuancering. Het is geen sluitend verhaal, maar een associatief geheel dat zich geleidelijk aan opbouwt naar een bevrijdende climax toe.
De originele tekeningen vol naakte en halfnaakte personages met speelse en luchtige lijnvoering en subtiele kleuren zijn bijzonder suggestief. Als ruwe schetsen van naaktmodellen in diverse poses. Clement tekent figuren die nooit helemaal af zijn. Zo prikkelt zij voortdurend je verbeelding en toont zij fragmenten uit levens vol zinderende rust.
De poëtische tekst erbij is, net als de prenten, open en vol suggestie. Van Steenberge schrijft zinnen die je proeft en die langzaam bij je binnen komen. Emoties en gewaarwordingen van liefde en aantrekking worden zo geprikkeld.
Een samenwerking die perfect op elkaar is afgestemd.
De luchtige vormgeving door Leen Depooter van quod voor de vorm is uitgekiend en geeft het geheel zijn gepaste rust, terwijl de emoties soms hoog kunnen oplaaien. Het kleurrijke geheel in een dankbaar oblong formaat maakt dit boek tot een gewild hebbeding  om te geven en te krijgen. Of om te delen. 

Eric Vanthillo - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Kris Van Steenberge   

Illustrator
Sabien Clement   

Uitgeverij
Vrijdag   


Jaartal
2022

ISBN
9789464341423

Aantal pagina's
66

Prijs
€20,00