Teddybeer Flora

Coverafbeelding van: Teddybeer Flora

Trefwoord(en)
knuffels
beren
vriendschap

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

Tiptoe Print, de jonge uitgeverij van naar het Nederlands vertaalde prentenboeken, wil zowel nieuwe boeken op de markt brengen, als in vergetelheid geraakte pareltjes uit verre streken die hier nooit het daglicht hebben gezien. In dat rijtje hoort dit aandoenlijke prentenboek thuis, hun derde publicatie.
Het verhaal is hoogst eenvoudig en dus heerlijk voor een erg jong doelpubliek: Peter vindt een oude, verlaten teddybeer in de sneeuw. Na enkele dagen neemt hij hem mee naar huis, waar hij gewassen, hersteld en vertroeteld wordt door de ganse familie. De roze bloemetjesjurk van de pop staat hem beeldig. En zo wordt hij Flora, een meisjesbeer. Flora kan het best vinden met de andere knuffels. Zij mag mee aan tafel en krijgt zelf ook een knuffel om voor te zorgen. Ze leert breien en muziek spelen en houdt van boeken. In het bijzonder van de atlas. En vooral van de kaart van Australië… “En als we vragen of zij gelukkig is bij ons, dan knikt ze. Want haar kop zit maar met een draadje vast.” …

Dit vertederende verhaal met al even innemende schilderijtjes heeft dat typische ietwat exotische karakter van lekker ouderwets en licht naïef. De auteur en illustrator schildert zich een weg doorheen dit chronologische verhaal waarin emotie en sfeer de inhoud bepalen. Zij slaagt erin om de beer een leven te geven vol expressie en aangename warmte. Mooi hoe zij speelt met realiteit en fantasie. Want hoewel Flora altijd een teddybeer zal blijven, suggereert zij toch vaak dat hij tot leven komt. Deze subtiliteit geeft het verhaal zijn aantrekkelijke karakter.
De tekst geeft dit goed weer. Hij is gericht aan de lezer alsof de ik-persoon (en later ook de andere familieleden) hem of haar toespreekt. Dit geeft iets licht ouderwets aan het geheel. De Bruin heeft dit vlot vertaald naar een fijne voorleestekst die ruimte laat voor eigen invulling.
De schilderijen in warme olieverftinten zijn hoogst aantrekkelijk en bepalen telkens de juiste sfeer die het verhaal versterkt.
Ook mooi hoe het geheel is vormgegeven door Paul Verrept. Het formaat, het evenwicht tussen tekstpagina’s en illustraties, en zeker ook de verdwaalde kleine zwart-wit tekeningetjes in fijne inktlijnen boven de tekstblokjes, alles oogt aantrekkelijk en is in balans.
Een fijn werkje voor wie houdt van lekker gezellig, van traag en van dat heerlijke, licht ouderwetse vakmanschap.

Eric Vanthillo - november 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Daisy Mrázková

Illustrator
Daisy Mrázková

Uitgeverij
Tiptoe Print   


Jaartal
2019

ISBN
9789463880527

Aantal pagina's
60

Prijs
€18,00


Vertaald uit
Tsjechisch

Originele titel
Můj medvěd Flóra

Vertaler(s)
Edgar De Bruin