Te waar om mooi te zijn
Als de zus van Othello zelfmoord pleegt, raakt hem dat erg diep. Hij wil weten waarom zij dat heeft gedaan. Hij zoekt in zijn herinneringen naar aanknopingspunten. Hij reist naar de instelling in Zwitserland waar zijn zus verbleef. Hij wordt vergezeld door Rowan, een jongen die sinds kort onder hem woont in het studentenhuis in Cambridge. Hij komt tot een verbijsterende ontdekking.
Dit heftige verhaal zet de lezer wel aan het nadenken. Over de zin van het leven, over zijn/haar doel in het leven. En over vrijheid, de ultieme vrijheid om zelf het leven te bepalen.
De erg jonge auteur vertelt haar verhaal door de ogen van Othello. De lezer ontrafelt samen met Othello wat zijn zus dreef, wat en wie ze belangrijk vond. Er zijn brieven, dagboekfragmenten en herinneringen die de lezer een beeld geven van de zus van Othello. Zijn reacties daarop geven een beeld van zijn persoon.
Er wordt wel leesbereidheid en kennis van andere (oudere) auteurs verwacht om het verhaal ten volle te begrijpen. De aangehaalde auteurs hebben hun uiteenzetting lang geleden genoteerd, in een maatschappij die niet de huidige maatschappij is. Hun waarnemingen en bevindingen zijn niet zomaar over te plaatsen naar de hedendaagse samenleving. Toch dweepte Othello’s zus met hen en ook Othello zelf vindt er aanknopingspunten in voor zijn leven. Naar het slot toe krijgt het verhaal een plotse ommekeer, waardoor al het voorgaande anders kan bekeken worden. Er zit in het verhaal ook een bijkomend levensgroot probleem voor Othello over een impulsieve reactie na de dood van zijn zus. Al is de oplossing ervoor iets te gemakkelijk.
Het boek kan een uitgangspunt zijn voor een groepsgesprek of discussie.
Geen gemakkelijk verhaal. Het verwart bij momenten. Het dwingt de lezer tot een stellingname. En die hoeft niet dezelfde te zijn dan die van de auteur.
Pol Van Damme - augustus 2017
Auteur
Roxanne Wellens
Uitgeverij
Querido
Jaartal
2017
ISBN
9789045121291
Aantal pagina's
156
Prijs
€15,99