Takkenhoofd

Coverafbeelding van: Takkenhoofd

Trefwoord(en)
grootouders
verouderen
dementie
helpen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Sofie is een kermiskind. In de winter woont ze bij haar ouders maar tijdens het kermisseizoen, van april tot november, woont ze bij haar opa. Dat vindt ze heel erg gezellig, ook al vindt ze de meester van de school bij opa niet zo leuk. Dit jaar lijkt er echter wat mis met opa. Hij vergeet veel en is soms verward. Sofie probeert alles goed te praten en verzwijgt de problemen voor haar ouders, uit angst dat haar opa naar een verzorgingstehuis gestuurd wordt. Maar Sofies meester heeft door dat er iets mis is. Zijn zuster is de directrice van Huize Avondrood en komt zich ook bemoeien met Sofie en opa. Daarna loopt het helemaal mis…

Ondanks alle ellende rond opa die stilaan meer en meer verward wordt, is dit een warm verhaal. Want Sofie doet haar uiterste best om haar opa in zijn waardigheid te laten. En wanneer het echt niet meer lukt, blijkt de nieuwste leerling van de klas een superfijne vriend met een heel behulpzame familie. Ook de boswachter die vlakbij woont, houdt mee een oogje in het zeil.
Het verhaal leest erg vlot en vertelt het verhaal van Sofie en haar opa. Alles wordt beschreven vanuit de ervaringen en gevoelens van Sofie. Het is erg eenvoudig om je in te leven in haar situatie en met haar mee te leven. Ook de andere personages zijn goed gekozen: haar nieuwe vriend Mo, zijn hartelijke familie, Remi de vriendelijke boswachter, de strenge meester Buisman en zijn opdringerige zus. Samen brengen ze het verhaal tot leven en nemen je mee in de rollercoaster van gevoelens van Sofie. Ook al is die als kermiskind wel wat gewoon.
Doorheen het verhaal duiken sfeervolle kleurillustraties op, die het verhaal mee tot leven brengen. Het thema is realistisch en actueel. Dit verhaal kan het begrip voor verwarde ouderen zeker helpen toenemen. Het toont vooral ook hoe hulp vanuit de directe omgeving belangrijk en deugddoend is.
Een warm en sfeervol verhaal over problemen bij het ouder worden.

Mik Ghys - oktober 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Inge Besaris

Illustrator
Irina Filcer   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2023

ISBN
9789047714965

Aantal pagina's
173

Prijs
€15,99