T. rex – Trix in Naturalis

Coverafbeelding van: T. rex – Trix in Naturalis

Trefwoord(en)
dinosaurussen

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

In een eerste deel krijgt de lezer een verhaal voorgeschoteld over hoe het met Trix de T. rex zou kunnen gegaan zijn. Van hoe zij uit het ei kroop tot zij oud en gewond bij een rivier sterft. Tussen het verhaal door ontmoet ze allerhande andere dinosaurussen waarvan in aparte kaders meer informatie wordt gegeven.
In het tweede deel, 67 miljoen jaar later, volgt de lezer mee hoe het skelet wordt ontdekt, hoe het wordt uitgegraven, gedocumenteerd, gefotografeerd, geconserveerd en hoe het uiteindelijk in Nederland, bij Naturalis, terechtkomt.

Dit boekje wil de lezer/kijker uiteraard aanzetten om het skelet te gaan bezoeken. Anderzijds kan het ook na een bezoek meer informatie geven over hoe alles in zijn werk is gegaan. Zeker wat het opgraven, conserveren en opstellen van het skelet betreft, wordt de informatie uitgebreid aangevuld met heel wat fotomateriaal. In het verhaal over het leven van Trix – zoals men haar genoemd heeft – zijn een aantal illustraties die aangeven hoe het zou kunnen geweest zijn in dinosaurustijd. En het wordt ook duidelijk dat heel wat van de informatie over dinosaurussen gebaseerd is op veronderstellingen en vergelijkingen met andere dieren en vaststellingen in andere domeinen. Zodoende wordt het beeld over dinosaurussen telkens weer bijgesteld en verbeterd. Toch geeft men aan dat we nooit helemaal zeker zullen te weten komen hoe het er nu werkelijk aan toe gegaan is in die lang vervlogen tijd.
Dit boekje geeft geen encyclopedische informatie over dinosaurussen maar doorheen het verhaal over Trix krijgt de lezer wel een goed beeld hoe zij zou kunnen geleefd hebben en hoe de wereld er om haar heen uitzag. Daarnaast geeft het ook goed weer wat een immens werk en puzzelwerk het is om alle gevonden stukken en stukjes van het skelet terug samen te stellen tot wat de bezoeker te zien krijgt in het museum.
Achteraan geeft de auteur in een interview weer waarom hij aan dit boekje heeft meegewerkt, dat dino-onderzoek nooit af zal zijn en waar je zelf fossielen kan vinden.
Mooi verzorgde uitgave die elke dinosaurusliefhebber zal kunnen boeien.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2017.

Pol Van Damme - november 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Daan Remmerts de Vries

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2016

ISBN
9789025870874

Aantal pagina's
93

Prijs
€14,99